Vijeće Evrope: Ukoliko ne bude promjena do oktobra 2014, BiH slijedi suspenzija

BiH bi mogla biti suspendovana iz Vijeća Evrope ukoliko ne bude suštinskog napretka u provođenju odluke u predmetu Sejdić-Finci prije izbora u oktobru 2014. godine, navodi se u nacrtu rezolucije koji je Vijeće Evrope objavio na svojoj web stranici.

U nacrtu rezolucije navodi se da BiH ne provodi određene sugestije i zahtjeve Vijeća Evrope i upozorava da će, ako ne bude promjena do izbora u oktobru 2014, članstvo BiH u ovom tijelu biti dovedeno u pitanje.

U dokumentu se navodi da je Monitoring tim za BiH predložio da Parlamentarna skupština zatraži od Vijeća ministara da razmotri suspenziju BiH ako ne bude suštinskog napretka u provođenju odluke Sejdić-Finci prije izbora u oktobru 2014. godine.

Rezolucija će se naći na dnevnom redu Vijeća Evrope narednog mjeseca i očekuje se da će je Parlamentarna skupština usvojiti.

U tekstu, u kojem se većinom izražava razočarenje situacijom u BiH, ističe se da je ova institucija tražila da Ustav BiH bude promijenjen, kao i Izborni zakon, i uklonjene odredbe o diskriminaciji. Nakon donošenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić- Finci 2009. godine, Savjet Evrope pojačao je insistiranje na promjenama, ali rezultata nije bilo.

“Skupština ponovo naglašava da je provođenje odluke Sejdić-Finci prvi korak u pravcu sveobuhvatne promjene Ustava. Ona je potrebna da se BiH oslobodi institucionalne košulje nametnute Dejtonskim sporazumom i uputi prema modernoj i funkcionalnoj demokratiji koja je kompatibilna s evropskim principima, u kojoj svaki građanin, bez obzira na nacionalnost, uživa ista prava i slobode”, navodi se u nacrtu rezolucije.

Skupština posebno razmatra restriktivna pravila za utvrđivanje kvoruma, vrlo često korištenje entitetskog glasanja i nejasno definisano pravo “vitalnog nacionalnog interesa”.

Umjesto da ti mehanizmi sprečavaju preglasavanje, oni se sistematski zloupotrebljavaju kako bi se blokirao proces odlučivanja – navodi se u jednoj od tačaka rezolucije.

Zbog stalnog odbijanja vlasti da prihvati zahtjeve i preporuke Savjeta Evrope, izvještači za BiH preporučili su i da naredna parlamentarna delegacija iz BiH ne bude prihvaćena.

U nacrtu rezolucije navedeno je i da vlasti u BiH treba upozoriti da im je ostalo još vrlo malo vremena za akciju, te se ističu zakonske norme prema kojima se Izborni zakon ne smije mijenjati godinu dana prije izbora.

“Potpuna neodgovornost stranaka koje predstavljaju tri glavne etničke grupe dovešće do potpune izolacije zemlje. Ona samo preživljava zahvaljujući kreditima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dok je ekonomska i finansijska situacija sve gora, a nezaposlenost iznosi 44 posto, navodi se u nacrtu rezolucije.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close