PolitikaRegion

Vijeće EU je poručilo da BiH mora biti građanska država

Vijeće EU je poručilo da BiH mora biti građanska država – Plenković i Čović to predstavljaju kao unitarizam

Zaključci Vijeća Evrppske unije upućuju nedvosmisleno i govore da BiH mora biti građanska država, posebno u zaključku 4 koji kaže – iako su Ustavu BiH pobrojani Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi ( zajedno sa ostalim) Vijeće Evropske unije zahtjeva principe jednakosti svih građana i nediskirminaciju, i ti principi moraju biti garantirani. Upućuju na to da se prije svega mora garantirati jednakost svih građana a nasuprot toga stoje izjave gospode Plenkovića i Čovića gdje oni pokušavaju spustiti ljestivicu. Onda oni kažu.; Pa dobro, ako bi Bosna i Hercegovina bila građanska država, neka ostane i ovaj etnički element, a gospodin Čović dalje izražava bojazan da BiH može postati unitarna država, ako se bude insistiralo na njenom građanskom opredijeljenju.

Mišljenja je da Čovićev prijedlog izmjena Izbornog zakona ne odgovara evropskim principima i da to sam Čović zna.

“Prije deset dana Vijeće je donijelo zaključke. Nema nikave dileme o tome šta ti zaključci nedvosmisleno govore, a posebno zaključak 4 koji kaže – iako su Ustavu BiH pobrojani Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi ( zajedno sa ostalim) Vijeće Evropske unije zahtjeva principe jednakosti svih građana i nediskirminaciju, i ti principi moraju biti garantirani”.

Vijeće također podvlači, dodaje Kovačević, da se ne trebaju donositi bilo kakvi zakoni i povlačiti potezi koji mogu otežati implementaciju presude Sejdić- Finci i svih drugih vezanih presuda.

Dakle ovaj zaključak, smatra Kovačević upućuje na to da se prije svega mora garantirati jednakost svih građana a nasuprot toga stoje izjave gospode Plenkovića i Čovića gdje oni pokušavaju spustiti ljestivicu.

“Onda oni kažu. Pa dobro, ako bi Bosna i Hercegovina bila građanska država, neka ostane i ovaj etnički element, a gospodin Čović dalje izražava bojazan da BiH može postati unitarna država, ako se bude insistiralo na njenom građanskom opredijeljenju, a to jednostavno nije tačno”, kaže Kovačević  te dodaje:

” Od 28 zemalja članica EU svih 28 su unitarne. Od nekih 200 članica UN-a, njih 165 su unitarne. Unitarna država podrazumijeva da postoji centralna vlast sa nekim nižim nivoima vlasti koji nemaju dovoljno svojih nadležnosti koji bi mogli provoditi jer je sva moć okupljenja u centralnu vlast. Ali zašto BiH ne bi bila složena unitarna država sa principom decentralizacije u kome centralna vlast zadržava dio svojih ovlaštenja ali prenosi jedan značajan dio na niže nivoe vlasti, što su EU, općine ili jedinice lokalne samouprave koje imaju primaran kontakt sa garađanima. Dakle, ako bi to bila složena unitarna država sa centralnom vlasti i prenosom nadležnosti na niže nivoe vlasti, onda bi to moglo biti funkcionalno, i BiH bi kao takva složena, građanska, unitarna država mogla ispuniti uvjete za pristup EU”, pojasnio je Kovačević.

Dodao je da je sam Lars Wigemark kazao da se EU neće prilagođavati BiH nego BiH Evropskoj uniji.

Kovačević je u Dnevniku TV1 komentarisao izglasavanje vojne neutralnosti Republike Srpske u NSRS kazao da to u pravnom smislu ne znači ništa.

“Da se niko ne ljuti, to otprilike znači kad bi neka mjesna zajednica proglasila vojnu neutralnost. Ne mogu lokalne zajednice pa tako ni entiteti proglašavati bilo kakvu vojnu neutralnost, a onda se postavlja pitanje Dodiku, hoće li on lično izbaciti vojnu bazu NATO-a u Istočnom Sarajevu, čime pokazuje nekonzistentnost”, rekao je Kovačević.

Naveo je da u kontekstu stava Dragana Čovića da RS opravdano prati stav Srbije, treba postaviti pitanje u čiju korist Čović radi.

“On je Predsjedavajući Predsjedništva i njegovo je da radi u interesu BiH. Njegova romantična veza bez pokrića sa Dodikom, zapravo je zajednički interes da se što više odlože euroatlanske integracije jer je njih strah poglavlja 23 i 24 u kojima će se ova zemlja rededinirati prema evropskim principima i standardima, pa se ovdje paralelno s tim biti i bh.slučajeva Sanader”, dodao je.

(Vijesti.ba)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close