Video: “Islamski sakralni spomenici iz osmanskog perioda na području općine Visoko”

“Islamski sakralni spomenici iz osmanskog perioda na području općine Visoko”, knjiga autora Esada Durajlića dipl. ing. šumarstva, promovirana je 25. januara, u Velikoj sali Općine Visoko.
Promotori knjige bili su dr. Mustafa Jahić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu i profesor Senad J. Hodović koji je ujedno i recenzent knjige, dok je moderator promocije Ibrahim ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Visoko.
Prof.de. Mustafa Jahić direktor Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu:

Autor knjige Esad Durajlić rekao je kako je njegov cilj bio dokazati kontinuitet identiteta muslimanskog življa na ovom prostoru – negdje od šeste decenije XV vijeka.

Štampanje knjige i organizaciju promocije podržali su Medžlis Islamske zajednice Visoko, Zavičajni muzej Visoko i Fondacija Visoki.
Prof. Senad J. Hodović, direktor Zavičajnog muzeja Visoko i jedan od recenzenata:

Prof. dr. Ibrahim Krzović, recenzent:

Autor knjige Esad Durajlić rođen je 30. novembra 1928. godine u Visokom. Nakon završetka gimnazije upisuje se na Šumarski fakultet u Sarajevu gdje diplomira 1958. godine kao prvi inženjer Visočanin poslije II svjetskog rata. Početkom 1963. godine na traženje Skupštine opštine Visoko preuzima poslove šefa Šumske uprave, tako da od tog vremena započinje detaljnije upoznavanje sa širim područjem općine Visoko, nadgrobnim spomenicima iz srednjeg vijeka, a naročito onim iz osmanskog perioda. Aktivnije učešće u izučavanju nadgrobnih spomenika osmanskog perioda autor započinje 1969. godine, što traje i danas.

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close