Zimski dan na Balkanu

Danas je na Balkanu osvanuo pravi zimski dan što se nije moglo reći za prethodne januarske dane, izvještavaju reporteri agencije Anadolija (AA). U gradovima regiona jutarnje temperature bile su ispod nule, dok se u narednim danima očekuje ponovno povećanje jutarnjih, ali i dnevnih temperatura.

U BiH je jutros bilo oblačno vrijeme sa slabim snijegom mjestimično, a u Hercegovini sunčano uz umjerenu oblačnost.

Najniža temperatura zraka izmjerena je na Bjelašnici –14, dok je najviša bila u Mostaru, Stocu i Čapljini 3 stepena Celzijusovih. U Sarajevu, glavnom gradu BiH, jutros  je izmjereno -4 stepena Celzijusa.

U toku dana u Bosni će preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno i ponegdje sa slabim snijegom dok će u Hercegovini biti sunčano.

Sutra će u Bosni biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Više oblaka prije podne, a u Hercegovini sunčano. U ponedjeljak će, ipak, jutro biti sunčanije, po  kotlinama sa maglom ili niskim oblacima, dok će tokom dana doći do naoblačenja.

U Hrvatskoj je jutros na Jadranu i u višem gorju bilo pretežno sunčano. U većini kopnenih krajeva oblaci ili magla mogu se zadržati prijepodne, a u Slavoniji, Gorskome  kotaru i Lici i cijeli dan. Najviša temperatura uglavnom između -7 i -1, na sjevernom Jadranu od 3 do 7, u Dalmaciji od 6 do 10 Celzijusovih.

U kopnenom području u Hrvatskoj u nedjelju i utorak ujutro magla ili niski oblaci mjestimice se mogu zadržati i prijepodne, nakon čega se može očekivati djelomično ili  pretežno sunčano vrijeme.

U ponedjeljak će, pak, većinom biti oblačno, uglavnom u Gorskome kotaru i sjeverozapadnom području, poslijepodne mjestimice uz malo snijega. Na Jadranu pretežno  sunčano, a u ponedjeljak promjenjiva naoblaka, na sjevernom dijelu i mjestimice kiša. Vjetar slab, na Jadranu do umjeren sjeverozapadnjak, u ponedjeljak prolazno jugo.  Temperatura zraka u porastu.

U Srbiji je jutros bilo najhladnije na Kopaoniku -11 stepeni Celzijusa dok je najviša temperatura bila u Beogradu –2 stepena Celzijusovih.

U narednih pet dana temperature će se mijenjati, ali u svakom slučaju će biti više u odnosu na današnje i kretat će se od pet do -4 stepena Celzijusa.

Kada su u pitanju crnogorski gradovi, najviša temperatura je izmjerena u Herceg Novom 8 stepeni, dok je najniža na Žabljaku – 8 stepeni Celzijusa.

U Podgorici, glavnom crnogorskom gradu, izmjereno je 6 stepeni Celzijusa.

U narednim danima predviđaju se više temperature sa mogućim snježnim padavinama.

 

(AA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close