Video intervju: Vjerski lideri Hercegovine poručuju: Izbacimo vjerske simbole iz javnih ustanova

Tacno.net  u saradnji sa Internewsom realizuje projekt  Sekularizam u suvremenom društvu.

Cilj projekta je da upoznamo javnost o odnosu društva i religije, te da ovoj temi damo zasluženo mjesto u medijskom prostoru. Tacno.net  je tokom ove godine objavio nekoliko tekstova o ovoj temi.

U prvom zajedničkom video intervjuu naši gosti su bili: Muftija mostarski hadži Seid. ef. Smajkić, gvardijan franjevačkog samostana  svetog Petra i Pavla, fra Iko Skoko, iguman manastira Žitomislići Danilo Pavlović, te ugledni sociolog, prof.dr Slavo Kukić. U ekskluzivnom intervjuu s našim gostima čuli smo stvari koji se do sada nisu mogli čuti od vjerskih lidera. Muftija mostarski Seid. ef. Smajkić izrazio je žaljenje zbog zločina počinjenih u Grabovici te pozvao ostale lidere da zajednički osude sve zločine. Jasnu osudu zločina zatražili su i fra Iko Skoko i iguman Danilo Pavlović. Tacno.net je u ovom razgovoru zajedno sa vjerskim liderima predložio obrazovnim institucijama da na časovima vjeronauka o islamu, tj. kršćanstvu govore autentični predstavnici tih religija. Vjerski lideri su se složili da vjerskim simbolima nije mjesto u školama i javnim institucijama.

Ovo su samo neki momenti ovog zanimljivog intervjua. Tacno.net će nastaviti svoju misiju istinskog pomirenja u regiji, unatoč  tvornicama mržnje.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close