Valentin Incko podnio negativan izvještaj Savjetu bezbjednosti

Visoki predstavnik Valentin Incko podnio je danas izvještaj Savjetu bezbjednosti UN o implementaciji Dejtonskog sporazuma.

(Fena)

Kako je saopšteno iz OHR-a, u obraćanju pred Savjetom bezbjednosti UN-a, Incko je rekao da međunarodna zajednica mora nastaviti podržavati one u Bosni i Hercegovini koji žele da se kreću naprijed, i oduprijeti se onima koji ponovo nastoje otvoriti stare rane.

Visoki predstavnik je podvukao da, dok se druge zemlje u regionu kreću ka svijetloj budućnosti unutar evroatlantskih institucija, bosanskohercegovački lideri i dalje ne ispunjavaju svoje obaveze prema građanima ove zemlje i ne ispunjavaju vrlo ograničena očekivanja međunarodne zajednice. Kao rezultat toga, ova zemlja je još više zaostala za svojim susjedima.

– Znam da oni mogu puno bolje – rekao je visoki predstavnik, “i pozivam ih sa ovog cijenjenog foruma da pokažu hrabrost”.

Visoki predstavnik je izrazio žaljenje što je primoran informisati Savjetu bezbjednosti da su u proteklom šestomjesečnom izvještajnom periodu osporavanja vladavine prava, osporavanja suvereniteta i integriteta države, te hronična politička razračunavanja onemogućila organe vlasti da na efikasan način rješavaju materijalne poteškoće u koje su zapali građani BiH kao rezultat ekonomske krize.

Međutim, on je podvukao kako se stalno nada da se negativni politički trend iz nekoliko proteklih godina može zaustaviti i da će za šest mjeseci biti ponovo moguće izvijestiti Vijeće sigurnosti o pomacima u Bosni i Hercegovini.

Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti, visoki predstavnik će se sastati sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom, kome će se zahvaliti na njegovom stalnom zanimanju za situaciju u Bosni i Hercegovini i prijeko potrebnoj podršci UN-a za realizaciju mandata visokog predstavnika.

Visoki predstavnik će sutra otputovati u Vašington radi sastanaka u američkom State Departmentu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close