Video – Elmir Pilav: Imat ćemo sve uslove za rad i boravak u Brazilu

Kad su u pitanju organizacione pripreme za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, najviše pažnje privlači sve ono što se odnose direktno za sam tim. Elmir Pilav je sekretar sutručnog štaba, ali je uključen i u druge aspekte organizacije oko odlaska reprezentacije na SP , te o tome govori u intervjuu koji slijedi.

„Glavne aktivnosti su usmjerene na organizovanje priprema reprezentacije za SP u Brazilu. Jedan dio priprema će se održati u Sarajevu, jedan u SAD i na kraju finalni dio priprema u Brazilu pred samo Svjetsko prvenstvo. Hronološki nam prvo slijedi dio priprema u Sarajevu, pa su trenutno i glavne aktivnosti usmjerene na pripremu boravka u Sarajevu. Organizacijiski će zahtjevno biti putovanje reprezentaciju u SAD, jer znamo da se direkto iz SAD ide u Brazil i dosta faktora utiče na samu organizaciju putovanja a sve u cilju osiguranja potrebnog komfora i sigurnosti igrača i stručnog štaba naše „A“ reprezentacije.“

Rokovi koje je FIFA odredila za sve učesnice su isti i moraju se poštovati, pa je tako prijava Trening kampa morala biti završena do 20. decembra prošle godine. Koji su to rokovi do kojih moramo službeno prijaviti spisak igrača, opremu, kompletnu delegaciju, kad možemo početi sa pripremama itd?

„Generalno moramo reći da su rokovi veoma biti za sve oblasti kao i za medije, marketinške aktivnosti, itd. Ono što se odnosi na moj dio posla jeste da do 13. 5. se mora prijaviti preliminarni spisak od 30 igrača i mora se poslati FIFA-i, a drugog 6. se prijavljuje spisak od 23 igrača i to je neki konačan spisak igrača koji će nastupiti na SP a koji selektor odnosno Savez treba dostaviti FIFA-i. Treba naglasiti da su veoma striktne procedure u slučaju zamjene igrača na ovom spisku, gdje je pravilima takmičenja predviđeno da se samo ozbiljnije povrijeđeni igrači mogu zamijeniti a i to uz prethodno odobrenje FIFA medicinske komisije.

Postoje i nekoliko drugih oblasti za koje smo vezani rokovima. Ovdje ću napomenuti da 28. prvog, imamo preliminarni sastanak u vezi sa opremom reprezentacije, a radi se o svim elementima koje oprema treba da sadrži a koje su u skladu su sa FIFA pravilnikom. Veoma su komplikovane logističke procedure oko privremenog uvoza svih materijala,od medicinskog recimo, uvoza opreme u Brazil itd. Sve te procedure se moraju završiti tri mjeseca prije dolaska u Brazil što komplikuje samu organizaciju putovanja.

Šta će za Savez, po vašem mišljenju predstavljati najviše poteškoća u organizacionom smislu?

„Za nas će najveći izazov biti sama organizacija priprema prije i do samog dolaska u Brazil. U Brazilu bi trebalo biti sve kako je FIFA zamislila i precizirala, jer će najveći dio tog logističkog aspekta boravka biti na samoj FIFA-i. Oni će organizovati lokalne letove, gdje je planirano da se od trening kampa pa do mjesta gdje će se igrati utakmice putuje čarter letovima. Brazil je veoma komplikovana zemlja kako sa aspekra društvenog uređenja tako i sa geografskog, klimatskog aspekta. Znamo za vremenske razlike unutar Brazila i različite klimatske uslove, gdje imamo južni dio gdje su temperature ekstremno niske pa do sjevernog dijela gdje su temperature ekstremno visoke, tako da mislim da će to biti najveći izazov u organizaciji a i u samom sportskom aspektu putovanja i boravka u Brazilu.

Imali ste priliku vidjeti i odabrati trening kamp reprezentacije. Kako izgleda kompleks „Casa Grande“ i da li će naš tim tu imati sve neophodne uslove za pripreme?

„Imao sam priliku da pogledam nekoliko kampova i na kraju je donešena zajednička odluka da to bude kompleks „Casa Grande“ koji se nalazi u mjestu Guaruja u blizini Sao Paola, a prostire se na 40.000 m2. Radi se o rizortu sa pet zvjezdica, jer nam je značajno bilo da izaberemo visoku kategoriju hotela imajući u vidu želju da obezbijedimo našim igračima najbolje uslove za boravak na samom takmičenju. Hotel ima sve potrebne sadržaje, kako za igrače tako i za prateće osoblje, tj. administarciju i njihovo obavljanje svakodnevnih zadataka. Što se tiče ovog igračkog, sportskog dijela možemo reći da se radi o kvalitetnim sobama i ostalim sadržajima za slobodne aktivnosti je ćemo tamo biti 20 dana“.

Šta je sa stadionom za treniranje koji nije bio završen tokom vaše posjete?

„Teren za treniranje reprezentacije je trenutno još u izgradnji. Imamo čvrsta uvjeravanja od strane organizatora i od strane FIFA da će do 15. februara teren biti završen a svi prateći sadržaji na stadionu do 15. marta. Radi se o terenu koji je u fazi rekonstrukcije, tako da će travnjak biti potpuno rekonstruitran u skladu sa FIFA zahtjevima, a i ostali prateći sardžaji na stadionu. Mislim da će ćemo tu imati sve uslove neophodne za boravak i rad na jednom ovakvom takmičenju, kako za naše medije tako i za administraciju.“

www.magazinplus.eu – NS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close