Ukrajina: ukinuti sporni zakoni, premijer podnio ostavku

Ukrajinski parlament je u utorak ukinuo restriktivne zakone o zabrani okupljanja koji su doveli do radikalizacije i izazvali bijes demonstranatai velike nemire. To je prenijela ukrajinska televizija.

DW.DE

Tri stotine i šezdeset jedan zastupnik je glasao za ukidanje ovih zakona, koji su bili na meti oštrih kritika zapadnih zemalja jer su predstavljali prijetnju ljudskim pravima i slobodama. Dva poslanika su bila protiv. Rezultat glasanja je bio propraćen aplauzima.

Zakoni o zabrani okupljanja su predviđali kazne od pet godina zatvora za blokiranje javnih zgrada i kazne ili pritvor za demonstrante koji su nosili maske i kacige, kao brojni demonstranti u Kijevu. Oni su predviđali također radove od općeg interesa za autore kleveta na internetu, što je ocijenjeno kao oblik cenzure. Nakon usvajanja ovih zakona 16. januara, uslijedili su protesti i sukobi između demonstranata i policajaca u kojima su poginule najmanje tri osobe u središtu Kijeva.

Demonstracije su se proširile i van Kijeva tako da su dovele do ometanja rada regionalnih vlada i guvernera koje je imenovao Viktor Janukovič.

Glasanje je izvedeno na vanrednoj sjednici parlamenta zakazanog kako bi se pokušao pronaći izlaz iz krize započete prije dva mjeseca odbijanjem šefa države Viktora Janukoviča da potpiše sporazum o slobodnoj razmjeni s Evropskom unijom, preferirajući približavanje Rusiji.

Premijer podnio ostavku

Ukrajinski premijer Nikolai Azarov je izjavio u utorak da je podnio ostavku. “Donio sam odluku da od predsjednika (Viktora Janukoviča) zatražim da prihvati moju ostavku na mjestu premijera, da bi se stvorili dodatni uvjeti političkog kompromisa i mirnog rješenja sukoba”, napisao je Azarov. “Danas je najvažnije da se sačuva jedinstvo i integritet Ukrajine. To je važnije od bilo koje lične ambicije”, dodao je šef vlade.

Nikolai Azarov

Lider opozicione partije UDAR Vitalij Kličko ocijenio je da je ostavka Azarova samo “korak ka pobjedi”. “Već nekoliko mjeseci govorimo da je ono što se zbiva na ulicama takođe rezultat politike aktuelne vlade. Ovo nije pobjeda, ali je korak ka pobjedi”, rekao je Kličko, a preneo AFP.

Minutom šutnje odata je počast osobama ubijenim u sukobima u Kijevu (tri osobe prema zvaničnom bilansu).

Vanredna sjednica se doživljava kao prekretnica u trenutku kada ima izvještaja da vlada razmišlja o uvođenju nekih oštrijih mjera, pa čak i vanrednog stanja ako pregovori sa opozicijom propadnu.

Autori: Belma Šestić / dpa, ap, beta

Odgovorna urednica: Jasmina Rose

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close