Pokušaj vrijeđanja građana Sarajeva nije uspio: Ništa od krsta na Zlatištu

Plan Saveza logoraša RS da na brdu Zlatište iznad Sarajeva bude podignut krst visok 26 metara ipak će ostati nerealiziran.

Kako saznaje „Dnevni avaz”, naime, odluka Komisije za državnu imovinu od 19. novembra 2012. godine da se parcela državnog zemljišta izuzme i dodijeli lokalnim vlastima u manjem bh. entitetu, nikada nije provedena.

Odmah nakon te odluke, na adresu Komisije stiglo je pismo visokog predstavnika Valentina Inzka, u kojem se traži da ona bude preispitana. Dok se to ne desi, praktično, raniji stav o Zlatištu ostaje mrtvo slovo.

Uz to, Inzko je u svom pismu upozorio i da su u vezi s tom lokacijom već ranije vođene burne polemike u bh. javnosti te da je i međunarodna zajednica morala intervenirati.

Avaz podsjeća da je na Zlatištu 1.095.611 metara kvadratnih zemljišta u vlasništvu države. Komisija je na jednoj od vrlo kontroverznih sjednica donijela odluku da se ta parcela dodijeli RS. Nakon što je ta sjednica završena uz buru negodovanja bošnjačkih predstavnika, predstavnici stradalnika RS oprezno su je komentirali.

A krajem prošle godine predsjednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić poslao je vlastima RS te načelnicima sedam općina sarajevske regije zahtjev da se uključe u finansiranje gradnje tzv. spomenika, odnosno podizanja krsta.

– Mi smo dobili pismo Inzka. Prije toga, predsjednik Komisije Zvonimir Kutleša nije nikada dao nalog da se odluka napiše. Ona nikada nije ni objavljena. Ali, nije ni poništena. Tu sada vlada status quo – kaže jedan od članova Komisije za državnu imovinu.

 

(fena/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close