Video: Nijaz Merdanović: Pripremamo opremu i rekvizite koji će nam biti potrebni u Brazilu

Prije nego što zvanično počnu pripreme reprezentacije za SP neophodno je izvršiti sve poslove vezane kako za smještaj tako i za transport tima. U kojoj fazi su ovi poslovi, ali i šta je sve neophodno obezbijediti kako bi se ekipa mogla nesmetano pripremati za jedno veliko takmičenje govori Nijaz Merdanović, direktor opštih poslova NS/FS BIH.

„ Ima dosta poslova koji već u ovoj fazi moraju krenuti sa realizacijom. Savez je već oformio jedan projektni tim u kojem su sve osobe koje participiraju u pripremama ovog za nas najvažnijeg događaja u istoriji Saveza ali i bh fudbala. Ono što se odnosi direktno na posao koji trenutno obavljam u Savezu je priprema transporta i oprema svih potrebnih rekvizita i osoba koje će participirati u radu u pripremi prihvata naših sportista, naše ekipe i delegacije. U fazi smo da rezervišemo karte, a jedan od glavnih zadataka nam je sada priprema opreme i svih rekvizita koji će se koristiti u Brazilu. Mi imamo jedan mali tehnički problem, koji smo u fazi rješavanja, to je tehnički sponzor za opremu, ali to je u završetku i imaćemo sve spremno poslije prve pripremne utakmice koja dolazi petog marta“.

Najčešće nije poznato šta je sve neophodno obezbijediti da bi se jedna ekipa mogla nesmetano pripremati za neko takmičenje. Svjetsko prvenstvo je ipak poseban događaj i, da li biste ukratko mogli opisati šta je to što spada u „logističke“ pripreme za odlazak našeg tima na ovaj planetarni događaj?

„Naša ekipa će ići u pripremnom periodu u Ameriku i tamo odigrati dvije utakmice, jedna je već sada u Evropi, tri u grupnoj fazi, a nadamo se i dalje da ćemo proći, tako da je to osam utakmica, jer ćemo imati i jednu pripremnu u Brazilu, za koje treba sve pripremiti. Treba reći da za svaku tu utakmicu je potrebno najmanje četiri garniture dresova, po dvije garniture trenerskog paketa, po 100 lopti, itd. To je jedan veliki kontigent opreme koji mi moramo dopremiti u Brazil. Mi smo po tom pitanju dogovorili da ćemo oformiti naš ekonomat u Brazilu, odnosno prostor u kojem ćemo imati svu tu opremu ranije dopremljenu u Brazil kako bi sva bila spremna za naš nastup. Jedna delegacija Saveza već 28. i 29. januara po zahtjevu FIFA ide na sastanak u Cirih gdje će biti sve učesnice prvenstva. Na tom sastanku će se prezentovati jedan pravilnik o opremi i tačno će se reći koja vrsta opreme, koje veličine brojeva mogu da se koriste, itd. FIFA i ovdje ništa ne prepušta slučaju, te će obezbijediti i špeditersku kuću za dostavu opreme u Brazil, za regulisanje carinskih, poreskih obaveza itd.

Kakva saradnja je sa putničkim agencijama iz naše zemlje vezano za prodaju ulaznica za SP?

„Mi imamo našu partnersku agenciju sa kojom dugi niz godina sarađujemo, ona će nas prati i u ovom dijelu u Brazulu. Naravno otvoreni smo i za saradnju sa svim drugim agencijama koje će imati interesa da sa našim navijačima prate utakmice i u tom dijelu ćemo ih podržati da im kroz naše posredovanje obezbijedimo kupovinu karata i u paketu i za pojedinačne ulaznice, ali tu imaju neki rokovi koji će se morati poštivati“.

Prije odlaska iz BiH predviđeno je i službeno predstavljanje našeg tima, koji detalji su već dogovoreni, a možemo ih ponuditi javnosti?

„Naša ekipa će imati dio priprema u BiH od 15. maja do 27. maja i u tom periodu će biti organizovan niz promotivnih aktivnosti reprezentacije. Naš medijski servis će sve to prezentovati kroz press konferencije, kroz razne saradnje sa medijima, takođe sa igračima i selektorom. Mislimo da će tu na jedan dobar način biti prezentovano sve ono što će se dešavati u pripremnom periodu a što će pribliziti sve ove aktivnosti Saveza široj javnosti“.

www.magazinplus.eu – NS BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close