-TopSLIDEBiHPolitika

Vesna Švancer: Vi budite promjena koju želite da vidite u svijetu

Potpredsjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Vesna Švancer

 
Vesna Švancer, iz Zenice je, političarka, ekološka aktivistica, humanitarka i zaštitnica prirode. Ujedno je i volonterka mnogih udruženja, kao i članica velikog broja istih. Na samom je početku i usponu svoje političke karijere, a iza nje su već brojni uspješni volonterski, društveni i poslovni poduhvati.

Ima titulu pravnice, a na prošlim općim izborima prvi se put i politički aktivirala, i odmah na početku karijere pokazala se kao borac za ljudska prava, humanitarac, aktivista, a ne kao puki posmatrač.
Na pitanje ovoj lijepoj pravnici, šta je natjeralo da se bavi politikom, ona je odgovorila:
“Razlog je to što u domeni društva kao pojedinac više nisam mogla doprijeti do onih koji planiraju i donose odluke te zbog toga nisam mogla ni ostvariti razne projekte pomoći mom narodu, i iz tog razloga sam se pridružila politici i pokazala da se mogu donijeti promjene u ovaj truli i nazadni sistem  u kojem živimo”.
Posljednjih godina, političku scenu širom svijeta obogaćuju žene, koje na sjednicama vlade ili skupštine pokazuju da se sa izazovima politike nose jednako dobro kao njihove muške kolege, čak i bolje. Vesna je tip političarke koja je na neki način podsjetila da i politika zna da bude zanimljiva. Njen smisao za red, odgovornost i obaveze ulijevaju povjerenje većini Bosanaca i Hercegovaca.
Javnost je doživljava kompetentnom i ozbiljnom, što pokazuje svojim aktivnostima dan za danom. Vesna Švancer razumije probleme običnih građana. Stoga ne čudi što je njena središnja poruka osiguravanje bolje kvalitete života za sve Bosance i Hercegovce. Švancer, naime, tvrdi, kako neće dopustiti da njen politički mandat obilježi isključivo sjedenje u parlamentarnim klupama, nego najavljuje i daje pomoć obićnom čovjeku.

Na pitanje zašto voli svoj posao, posao političarke ona je odgovorila:

– „U suštini ovaj posao je odabrao mene. Nije mi trebalo puno vremena da shvatim kako volim svoj posao i da tu pripadam. S jedne strane osjećam zadovoljstvo jer radim opće korisne društvene stvari. Najvažnija stvar koju možete učiniti u životu, jeste da doprinesete dobrobiti zajednice. Saznanje da ste makar za sitnicu promjenili svijet na bolje tako što ste se trudili da pomognete ljudima iz svog okruženja, može vas u trenucima beznađa ohrabriti da nastavite dalje. i svakim danom me ohrabruje.

 

S druge strane, ona je kazala da ovaj posao voli zbog osobina koje krase posao savjesnog političara: kreativnost, društvenost, komunikativnost, sklonost integriranju, usmjeravanju, savjetovanju, timskom radu, organiziranju i upravljanju, sposobnost rada s ljudima, sposobnost predviđanja i odlučivanja, planiranja i mijenjanja.
U politici je do nedavno bilo pravilo da apsolutno dominiraju muškarci, iako su tokom zadnjeg desetljeća žene učinile značajan napredak u pribavljanju odgovornih pozicija u državi. Ona se bori za ženska prava u svijetu muškaraca, protiv je ograničenja i tradicionalnih uvjerenja koje nam je društvo nametnulo, protiv je svake nejednakosti i diskriminacije.
Podaci pokazuju da je  broj aktivnih  žena iz godine u godinu sve veći i veći. Klasični stereotipi zbog kojih se žene gledaju kao domaćice, a ne poslovne žene, polako blijede. Žena sve više postaje svjesna svog položaja u društvu, svojih mogućnosti i kvaliteta, iako još nije postigla ravnopravan status, dijelom zbog predrasuda, a dijelom zbog objektivnih prepreka.

Ponekad, kaže Švancer osjeti i umor, više onaj psihički, kada pogleda kakva vrsta ljudi radi u institucijama koje bi trebalo da vode ovu zemlju. S druge strane, osjeća zadovoljstvo jer radi opće korisne društvene stvari, pomaže mladim ljudima, povezuje ljude i ideje, motivira mlade ljude da rade na sebi, da se educiraju, da svako doprinese koliko može pozitivnim društvenim promjenama. Po tome će ostati ponajviše prepoznatljiva.

I za kraj na pitanje gospođ Švancer koja bi izreka mogla da je opiše, ona je odgovorila:

– „Svjetski mir nije vaš problem, vaš lični mir jeste. Svi bi da mijenjaju svijet i ljude oko sebe, ali niko neće početi od sebe. Vi budite promjena koju želite da vidite u svijetu. Život je jednostavan, mi smo ti koji ga činimo komplikovanim bez potrebe. Željeli mi to ili ne, život će nam donositi različite probleme, boli, patnje, izazove, ali mi trebamo da budemo tu jedni za druge – trebamo voljeti ljude. Moj savjet je da se okružite dobrim idejama i pozitivnom energijom, okružite se onima koji svoje ideje ostvaruju, onima koji vjeruju i razmišljaju. A najviše od svega okružite se onima koji u vama prepoznaju sav vaš potencijal, čak i kad vi niste u mogućnosti da ga sami vidite.“

A.Dž. – magazinplus.eu

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close