Večeras počinje 19. SFF: Devet dana za sve one koji vole film

Prije skoro 20 godina, grupa ljudi koja voli film u Sarajevu napravila je festival koji je danas postao jedan od najznačajnijih u Europi, i koji iz godine u godinu pred mnogobrojnu publiku dovodi velika filmska ostvarenja.

“Želimo da idemo sa sloganom ‘Volim film’, želimo da se film ponovo gleda onako kako se gledao i prije”, rekao je direktor SFF Mirsad Purivatra promovirajući moto “Volim film”.

Od 16. do 24. augusta, na devet lokacija širom Sarajeva publika svih uzrasta će imati priliku vidjeti ukupno 214 filmskih ostvarenja, među kojima su i filmovi domaćih autora, uključujući i onaj Danisa Tanovića “Epizoda u životu berača željeza” nagrađen Srebrenim medvjedom na ovogodišnjem Berlinalu.

Svjetsku premijeru, u sklopu Takmičarskog programa, imat će film sarajevskog autora Faruka Lončarevića “Sa mamom”. Film je snimljen u koprodukciji BiH, Njemačka i Slovenija, a glavnu igraju Marija Pikić, Mira Furlan, Branko Đurić i Sanja Vejnović.

U istom programu će biti prikazan i film Bobe Jeličića “Odbrana i zaštita” koji je na ovogodišnjem festivalu u Puli dobio Veliku Zlatnu arenu, a prikazan je i na festivalu u Berlinu.

U programu Open Air, koji godinama privlači najviše gledalaca, bit će prikazan film Srđana Golubovića “Krugovi”, koji je nagrađen na Sundance filmskom festivalu, a kasnije i u Berlinu, pored ostalog. Ovo je priča o Srđanu Aleksiću, vojniku iz Trebinja, koji je ubijen 1992. godine jer je spasio mladića druge nacionalnosti.

I ove godine, Sarajevo film festival u Bosnu i Hercegovinu dovest će najznačajnija imena iz svijeta filma, uključujući predstavnike festivala  iz Locarna, Kaana, Berlina, Edinburga, ali i poznate glumce među kojima su i Armand Assante, Danny Glover, David Gordon Green, Emile Hirsch.

Program “Posvećeno” ove godine je u znaku rumunskog režisera Crista Puiua, jednog od najznačajnijih režisera današnjice, inače starog prijatelja Festivala. Puiu je u svojoj karijeri osvojio brojne filmske nagrade među kojima i Zlatnog medvjeda, te Grand Prix na festivalu u Kaanu.

Ove godine Sarajevo film festival ima dva nova partnera – Doha film institut i The Arab Fund for Arts and Culture. Ovo partnerstvo omogućilo je prikazivanje filmova autora iz zemalja Bliskog Istoka, uključujući i film “Svijet koji nije naš” režisera Mahdia Fleifela koji je ove godine nagrađen na festivalu u Edinburgu.

U okviru programa U fokusu bit će prikazan film Čistilište (Araf) poznate turske rediteljke Yesim Ustaoglu, a u okviru programa Operacija kino publika će imati priliku da vidi turski film Iščezli u plavo (Buhar) režisera Adburrahmana Onera.

Bosanskohercegovački oskarovac Danis Tanović bit će ove godine na čelu žirija Takmičarskog programa, u kojem su i Uliks Fehmiu, glumac iz Srbije, Christine A. Maier, direktorica fotografije iz Njemačke, Charles Tesson, umjetnički direktor programa Critic’s Week filmskog festivala u Kanu, te Mirela Oprisor, glumica iz Rumunije.

U žiriju Takmičarskog programa za kratki film bit će Paz Lazaro, menadžerica programa Panorama filmskog festivala u Berlinu, Mladen Miljanović, umjetnik iz BiH, te Paul Negoescu, režiser iz Rumunije.

Joslyn Barnes, Jasmin Bašić i Vibeke Bryld odlučivat će o najboljem dokumentarnom filmu, a Hagar Ben-Asher, Miguel Dias i Leona Paraminski o nominaciji sarajevskog kandidata za nagradu Evropske filmske akademije za 2013.

Pobjednici u svim kategorijama će i ove godine biti nagrađeni Srcem Sarajeva.

 Anadolija
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close