Uz Svjetski dan pismenosti: Budžovani u školu, bijedi motiku u ruke

Iako se čini da u BiH, državi koja ima skoro desetak univerziteta svi studiraju, realnost je malo drugačija. Prema procjenama međunarodnih organizacija, u BiH živi oko 15 % nepismenih. Tačnih podataka nema jer se još uvijek nisu predstavljeni rezultati popisa stanovništva. Najveći broj njih živi u ruralnim sredinama, a većina ih nije završila niti jedan razred osnovne škole. U ovoj državi, u 21. vijeku, još uvijek se ne može govoriti o evropskim standardima pismenosti, jer, zahvaljujući odnosu vlasti prema sistemu obrazovanja, ali i građanima, većina ih ne zna ni pisati ni čitati.

Na desetine je djece u BiH koja ne pohađaju redovno nastavu. Nekad i preko volje, roditelji se odlučuju ispisati djecu iz škola jer nemaju novca da ih obrazuju.

Zbog sličnih razloga, školovanje je sa 16 godina prekinula Zamira Brđak. Ona je najstarije od četvoro djece u svojoj porodici. Njena majka, Aiša, nesretna je zbog toga, ali kaže kako se drugačije nije moglo:

„Nemamo odakle da je školujemo, nemamo odakle da joj kupimo knjige. Nemam za šta da joj plaćam mjesečne karte, a sama da ide pješke, ja ne dam, osam kilometara je odavdje. A motika – kao i meni u šake. Eto, kakva im je budućnost pred njima. Tako nam je država naša dozvolila. Svako je svoje školovao ko je imao odakle, oni budžovani, a mi bijeda – motike u ruke i da kopamo. Nemo drugo ništa“, priča Aiša Brđak.

Nedavna istraživanja UNESCO-a pokazala su da BiH prijeti ozbiljan problem s obzirom da je 15 posto stanovništva nepismeno.

Prema procjenama iz izvještaja, u bh. gradovima nepismeno je čak trećina ljudi, što znači da nemaju završenu ni osnovnu školu i znaju se samo potpisati.

Damir MašićDamir Mašić

Taj broj na selu doseže i do 70 odsto. Procenat bi mogao biti i veći ukoliko bi se mjerilo po evropskim standardima pismenosti, smatra federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić:

„Danas nepismena osoba nije samo ona koja ne zna čitati i pisati, nego podrazumijeva i određene ostale vještine koje bi trebala imati da bi se svrstala u pismene osobe“, podsjeća Mašić.

Škola za odrasle

Kako bi ohrabrili osobe koje imaju nepotpuno obrazovanje i olakšali im pronalazak posla, organizatori akcije“, koju radi njemačka organizacija GIZ, već tri godine omogućavaju odraslima da naknadno završe osnovnu školu.

U Osnovnoj školi “Džemaludin Čaušević” u Sarajevu 70 odraslih će početi sa učenjem. Predstavnica ove škole Emina Valjevčić kaže kako se ljudi koji nisu završili osnovnu školu toga stide:

„Bitno je navesti da oni jesu zaista heroji svakodnevnice – ako se neko danas odluči da stekne osnovno obrazovanje pored svih svojih obaveza zaista jeste. Te se osobe suočavaju sa mnogim predrasudama – bilo svojih prijatlje ili eventualno radnih kolega. A znate kako je danas jako teško zaposliti se osobama i sa visokim obrazovanjem, a kamoli osobama koje nemaju ni osnovno“, naglašava Emina Valjevčić.

Većinom su to žene starosti između 30 i 50 godina. Koordinatorica radne linije “Naknadno sticanje osnovnog obrazovanja” Azra Ramić kaže kako se radi o ljudima kojima je neophodno osnovno obrazovanje da bi mogli naći bilo kakav posao:

„Kada govorimo o naknadnom sticanju osnovnog obrazovanja, govorimo zapravo o završavanju osnovne škole, dakle da steknete svjedočanstvo osnovne škole, jer je to minimalan i prvi vid kvalifikacije da imate ikakvu šansu na tržištu rada“, konstatuje Azra Ramić.

Podaci UNESCO-a pokazuju da su skoro 48 odsto žena i 25 odsto muškaraca u seoskim područjima BiH nepismeni i nemaju završeno osnovno obrazovanje, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole skoro osam odsto muškaraca i 22 odsto žena.

Međutim, prema onome kako se ponašaju bh. građani u javnom životu, ovi procenti su daleko veći, smatra književnik Šimo Ešić:

„Prema onome na koji način reagiramo na društvene probleme, rekao bih da smo jako nepsimeni, ili da smo jako daleko od onog nivoa pismenosti koji bi bio potreban da bi se zemlji, društvu, cijeloj društvenoj zajednici pisalo malo bolje. Ima i ona druga pismenost – a to je tehnička pismenost, i tu smo možda još dalje od svijeta“, ocjenjuje Ešić.

A građani smatraju da je pismenost u BiH na zadovoljavajućem nivou:

Građani o pismenosti

Politike koje se u BiH vode od osamostaljenja, migracije stanovništva, visok stepen siromaštva – samo su neki od razloga zbog kojih je slika pismenosti u BiH ovakva. Neizostavno je spomenuti propuste u udžbenicima, koji su se godinama ponavljali. Tako su, naprimjer, djecu učili da vuk živi na grani, a da krava daje med.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close