Usvojiti dijete u BiH jednako je dobitku na lutriji

Usvojitelja je puno, a djece koja se mogu usvojiti je premalo“, prvi je podatak koji ćete saznati u centrima za socijalni rad u našoj zemlji. No, zainteresirani za usvajanje nailaze na brojne probleme.

(Bljesak.info)

Mnogi smatraju da je budućnost djece bez roditeljskog staranja u BiH neizvjesna.

U BiH, ali i van ove države, nije mali broj bračnih parova i pojedinaca koji žele usvojiti dijete. Prema nepotpunim podacima, u Fedraciji Bosne i Hercegovine registrirano je preko 3.000 djece bez roditeljskog staranja, a samo njih nekoliko ispunit će zakonske uvjete da budu usvojeni.

Usvojenje je poseban oblik obiteljske pravne zaštite djece bez roditeljskog staranja ili bez odgovarajućeg roditeljskog staranja kojima se zasniva roditeljski – srodnički odnos. Prema zakonu Federacije BiH usvojenje djeteta može biti potpuno i nepotpuno, a zasniva se samo kad je to u interesu malodobnog djeteta-usvojenika, rekli su iz Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Usvajanja i zakonski uvjeti

Proces usvajanja djeteta počinje predavanjem zahtjeva Županijskom centru za socijalni rad, putem kojeg se saznaju osnovni podaci o usvojiteljima i tome kakvo dijete žele usvojiti, a dalje razgovore s usvojiteljima obavljaju općinski centri za socijalni rad.

Prema zakonu FBiH dijete se ne može usvojiti prije isteka 3 mjeseca od njegovog rođenja, ne može se usvojiti dijete napušteno od roditelja prije isteka 3 mjeseca od napuštanja djeteta. U Federaciji se dijete može usvojiti do dobi od 10 godina, dok u RS-u do 5 godina.

Srodnik po krvi u prvoj liniji, brat, sestra, staratelj ne može usvojiti svog štićenika, pojasnili su nam iz Centra za socijalni rad Grada Mostara.

Uvjeti za bračne parove

Usvojitelj može biti osoba koja je u životnoj dobi od 25-45 godina života, a najmanje 18 godina razlike između usvojenika i usvojitelja. Dijete koje može biti usvojeno postupkom potpunog usvojenja dobi je od 0-10 godina, a nepotpuno se može usvojiti dijete do 18 godine života.

Usvojitelji moraju biti fizički zdrave osobe koje su materijalno i financijski osigurane, osobe koje imaju riješen stambeni status, koje nisu kažnjavane, osobe protiv kojih se ne vodi istražni postupak, poslovno sposobne osobe, osobe kojima nije oduzeto roditeljsko staranje.

Situacija u Centru za socijalni rad Grada Mostara

Broj djece bez roditeljskog staranja koja su registrirana na području ovog Centra trenutno iznosi 19-ero, uz napomenu da ni jedno od njih ne ispunjava uvjete za usvojenje.

Na području Grada Mostara na listi čekanja ima oko 95 bračnih parova. Unatrag 5 godina u ustanovi “Centar za socijalni rad Grada Mostara” usvojeno je 1 dijete.

Priče naših sugrađana

Razgovarali smo s dva para, naših sugrađana, od kojih je jedan par uspio usvojiti dijete, a drugi još uvijek nije. Oni su nam ispričali svoja iskustva i nevolje na koje su naišli prilikom pokušaja usvajanja djeteta. Zbog delikatnosti teme, parovi su željeli ostati anonimni.

Moj suprug i ja pokušavamo usvojiti dijete već skoro 5 godina. Predali smo papire u dva centra u FBiH. A pored toga gdje god smo otišli po informacije, naišli smo na zatvorena vrata, te nažalost i na naše zaprepaštenje, neugodnost socijalnih zaposlenika u centrima “, izjavila je za Bljesak.info naša sugovornica, koja ističe kako su ona i njezin suprug otprilike na stotom mjestu liste čekanja za usvajanje djece.

„Nama se čini kako Zakon više štiti roditelje koji napuštaju djecu, a ne samu djecu, što nikako ne pomaže pri usvajanju. Imamo veliku želju usvojiti dijete i trudimo se svim silama, nadamo se kako ćemo uskoro uspjeti u tome“ kazali su nam naši sugovornici.

Priča sa sretnim završetkom

Iako je priča sa sretnim završetkom, i ovaj par je naišao na velike probleme pri usvajanju djeteta, proces je bio dugotrajan, a nailazili su na brojne probleme.

„Predli smo papire prije otprilike godinu i pol u 60 centara u FBiH i 30 centara u RS. Supruga i ja smo se podijelili tako da svaki dan zovnemo po 30 centara, razgovaramo s njima, te smo dva tjedna do mjesec dana čekali njihov odgovor, pa zvali opet. Išli smo više puta u različite centre na razgovor, ali nismo imali uspjeha.

Nekoliko puta smo ušli u uži krug za usvajanje djeteta, socijalni djelatnici su nam dolazili doma na razgovore i radili smo psihološke testove“ kazao je za Bljesak.info naš sugovornik.

Nakon velikog broja prijava, poziva i pokušaja, ovaj bračni par je svoju priču završio sretno, usvojili dijete iz RS-a, koje je kod njih već par mjeseci, a planiraju ponovno usvajati.

Iz ovoga što sam uspio do sada vidjeti mislim da je najveći problem to što su direktori centara ‘politički djelatnici’ i većinom nisu adekvatni za rad na poziciji koja im je dodijeljena, a pojedini i sami nisu upoznati sa zakonima. Često su vrlo nezainteresirani za svoj posao i ne rade ga ‘pravilno’ npr. po zakonu bi se trebale podnositi tužbe protiv roditelja koja ostave i nikako ne posjećuju djecu, a to se, kako smo primjetili, rijetko radi.

Iako je teško, gotovo nemoguće da se ovakva administrativna politika riješi, nadam se kako će se barem poboljšati u skorije vrijeme”, kazao je naš sugovornik.

Iz ove priče može se zaključiti kako roditelje koji žele usvojiti dijete, čeka mukotrpan i težak posao, izučavanje obiteljskih zakona, ali puno odricanja i upornosti kako bi jedno od mnogobrojne djece bez roditeljskog staranja dobilo siguran i topao dom, pun roditeljske ljubavi.

Dok mnogi potencijalni usvojitelji negoduju zbog administrativne sporosti, neadekvatnosti socijalnih službi, mnogo je važnije rješavati probleme, zbog kojih biološki roditelji djecu napuštaju. Tu odgovornost trebaju preuzeti svi oni koji u ovoj državi trebaju stvoriti uvjete za rad i dostojanstven život.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close