-TopSLIDEBiHPolitika

Usvojena Revidirana strategiju za ratne zločine!

Vanredna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održava  se danas od u Sarajevu

Na današnjoj, 29. vanrednoj sjednici usvojena je revidirana strategija za ratne zločine sa aneksima A i B, čime je zadovoljen jedan od 14 prioriteta EU.

Naime, ministri su  uspjeli postići saglasnost da u drugom glasanju, prođe usaglašeni tekst koji zadovoljava sve strane. Predlagač je bilo Ministarstvo pravde BiH.

Između ostalog Tužilaštvo BiH se obavezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja Državne strategije dostaviti podatke o predmetima/osobama sa ranijom standardnom oznakom A čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša izjavio je nakon sjednice da je strategija dogovarana dvije godine i da će njome određeni predmeti ratnih zločina biti prebačeni na niže sudske instance. 

Usvajanje navedene strategije bilo je među glavnim preporukama nedavno predstavljenog Izvještaja sutkinje Joanne Korner, nekadašnje više tužiteljice Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, o procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH.

Buka

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close