-TopSLIDEKolumne

Bosanski čvor neće raspetljati kancelarija u Beogradu, niti Pompeo u Zagrebu

UZALUD VAM TRUD Bosanski čvor neće raspetljati kancelarija u Beogradu, niti Pompeo u Zagrebu

Piše: Rasim BelkoNekada Stambol, Pešta, Beč. Danas Beograd, Zagreb, Brisel. Uzda sudbine Bosne i Hercegovine nikako da dopadnu ruku Bosanaca i Hercegovaca. Rijetke su tačke na koordinatama ove naše planete na kojoj se ne raspravlja i ne odlučuje o ovom komadu zemlje što se Bosna i Hercegovina zove.

Da se ne vraćamo u period prije obnavljanja nezavisnosti. Krenimo od 1990. godine, raspada bivše Juge i početka nove bosanskohercegovačke historije. Od Slobodna Miloševića, preko Franje Tuđmana, do regionalnih lidera, pa dalje u Lisabon, Ženevu, Dejton i Pariz.

Kovali se i kršili planovi, pričalo, dogovaralo i pregovaralo. Počelo s Cutileirovim planom, nastavili s Vance-Owen planom, potom Owen-Stoltenbergov plan, Plan s nosača aviona „Invincible“, Plan akcije Europske unije, a sve je manje više završilo s Washingtonskim i Daytonskim sporazumom.

Svi prije posljednja dva su padali u vodu iz jednog vrlo prostog razloga. U maloj zemljici na Balkanu žive tri naroda koji se nikada nisu mogla dogovoriti da su isti narod, ali su nakon svakog sukoba mogli dogovoriti da žive u miru i zajedništvu. I niko nikada nije mogao donijeti promjenu u brdovitu zemlju dok je tri vrste bosanskog i hercegovačkog naroda nisu zajedno prihvatile.
Ima li onda smisla danas o Bosancima i Hercegovcima odlučivati mimo njihove zemlje. Nema! Bez obzira jel o tome raspravljaju i dogovaraju politički idioti poput Milanovića ili Trumpovi izaslanici zaljubljeni u hegemoniste krvlju premazanog lica.

Jer, šta za Bosnu i Hercegovinu znači otvaranje nekakve američke kancelarije u Beogradu, koja će navodno raditi po cijeloj regiji. Osjetili smo mi gospodo Amerikanci kako nas uništavaju kojekakve kancelarije iz Beograda.

Svjesni smo gospodo Amerikanci i onih svjedočenja o vašoj podršci Velikoj Srbiji u pokušaju. Puno je o toj vašoj i srpskoj ljubavi otkrio Vuk Drašković. Pa zašto onda otvarate kancelariju u Beogradu i lažete nas kako će i nama od toga biti dobro. Neće gospodo Amerikanci, jer vi trgujete s Aleksandrom Vučićem. A taj Vučić je škola nekih Miloševićevih učitelja, političkih i onih koji mrze Bosnu i Hercegovinu izvan Srbije. I nikada, niko ko voli Bosnu i Hercegovinu, neće vjerovati da američka kancelarija u Beogradu može pomoći u BiH.

A tek nećemo vjerovati da ono što vi pričate u Zagrebu može pomoći razvoju BiH. Jer, taj i takav Zagreb u najtežim je trenucima pucao u leđa Bosni i Hercegovini. Rušio mostove koji spajaju ljude, ubijao život, a sve pod karadžorđevskim motom dvije velike zemlje što polove BiH.

I danas treba da vjerujemo da će najjači čovjek aktuelne američke administracije u Zagrebu dogovoriti nešto dobro za BiH. Ne, ne vjerujemo, a puno je razloga za to.
Zašto bismo vjerovali da Plenković ili bilo ko drugi u hrvatskoj vlasti, može bolje znati šta BiH treba. Zapravo, znamo šta oni traže. Njih zanima podjela BiH, prvo po etničkim, a onda po geografskim principima.

Jer, priča o konstitutivnost Hrvata u BiH je viralni džoker hrvatskih akademika kao nasljednika Tuđmanovih politika. Znate vi Amerikanci vrlo dobro da Hrvati nisu ugroženi u BiH, već da je to matrica Hrvatske demokratske zajednice, kako bi zagrebačkog pijuna Dragana Čovića vratili u Predsjedništvo BiH.

A ta matrica o “hrvatskoj ugroženosti”, prenesena u SAD glasila bi “Izborom Obame, bili su ugroženi svi bijelci u Americi”. Besmisleno zar ne. I poprilično rasistički.
Šta to Majk Pompeo može riješiti o BiH razgovorima u Hrvatskoj. Zagreb je od Sarajeva udaljen svega 40-ak minuta leta. Nit je daleko, a bilo bi neophodno. Jer, sudbina Bosne i Hercegovine mora da se rješava u Sarajevu. U njenom glavnom gradu. Samo tako ćemo dobiti rješenja koja će svi prihvatiti i poštovati.

U slučaju nekih zagrebačkih ili beogradskih rješenja, na uspjeh možete zaboraviti. Ima, drugovi zapadnjaci i drugih opcija. Pozovite lidere BiH u Brisel ili Vašington, pa tamo, s njima rješavajte pitanje BiH. Ali ovaj put, bez nasljednika Tuđmana i Miloševića. Jer, dok vi Amerikanci trčite u Zagreb i Beograd, u Bosni i Hercegovini se gradi aerodrom na cigar hoda od Jadranskog mora. Planira ga graditi Srbija, a moći će ga koristi i Rusija. Treba li vam nakon svih borbi s Rusima u Crnoj Gori nova borba s “neprijateljima” i u BiH.

To se ne rješava u regiji, nego u BiH. U njenim institucijama.

Nedavno sam već napisao da je vanjska politika Trumpove administracije najslabija u posljednjih nekoliko decenija. Rješavanjem pitanja suverene države, koju su među prvima priznale i Sjedinjene Države je nedopustivo i unaprijed osuđeno na propast.

Amerikanci i Europljani zajedno su zakuhali ovaj bosanskohercegovački politički lonac. Vrijeme je i da ga završe, prije nego pretis eksplodira.

Jer, dođe li do nove eksplozije, mnogi bi se mnogi opeći.

Posebno što vjetrovi sve jače pušu po bosanskim brdima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close