Usvojen Zakon o šumama ZDK

Skupština Zeničko dobojskog kantona,nakon višesatne rasprave usvojila je na današnjoj sjednici Prijedlog Zakona o šumama sa 22 glasa za,jednim protiv i 11 suzdržanih,uprkos brojnim protivljenjima i zahtjevom da se odgodi izjašnjavanje prije svega zbog interesa koje imaju općine Vareš i Olovo.

Za donošenje Zakona prije svega bili su zastupnici stranaka parlamentarne većine,SDP i SBB-a,dok su odgađanje o izjašnjavanju tražili poslanici SDA i Stranke za BiH,pri čemu je poslanik BPS-a,Harun Drljević istakao da je protiv njegovog donošenja jer nisu uvaženi interesi lokalnih zajednica.

Načelnik Općine Vareš,Avdija Kovačević,nezadovoljan ishodom,najavio je pokretanje apelacije prema Ustavnom sudu Federacije BiH i obaranje ovog Zakona.

Zakon,inače,predviđa mogućnost osnivanja novih šumskih preduzeća,osim postojećeg kantonalnog ŠPD ZDK čije je sjedište u Zavidovićima.

Resorni ministar, Bojan Bošnjak je podsjetio da ova oblast nije zakonski uređena na federalnom nivou, te da je u međuvremenu provedena javna rasprava i konačno predložen Zakon koji bi trebao urediti oblast gazdovanja šumama.

rtvze.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close