Usvojen Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva u 2012.godini

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je jučer usvojila, između ostalog, i Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva u 2012. koji je podnijela Vesna Kaknjo, glavna kantonalna tužiteljica. Ona je u uvodu upoznala članove Vlade sa lošim uslovima u kojima radi kantonalno tužilaštvo, počev od smanjenog broja tužilaca, preko neuslovnih prostorija do nedostatka radnog i kancelarijskog prostora. U prošloj godini, Kantonalno tužilaštvo zaprimilo je novih prijava protiv 3808 punoljetnih i 243 maloljetna lica što znači da su postupci vođeni protiv ukupno 4051 lica. Kako je iz ranijih godina prenijeto 1642 prijave, to su kantonalni tužioci  ove godine u radu imali 5.693 lica, a što je za 20 odsto više u odnosu na 2011. godinu. Tokom 2012. godine naređeno je da se vode istrage protiv 2651 lica, a obustavljene su istrage protiv 336 lica.

Na osnovu optužbi kantonalnih tužilaca, sudovi – kantonalni i općinski donijeli su presude protiv 2045 lica,od čega je bilo osuđujućih presuda protiv 1870 lica, zatvorskih kazni protiv 380 lica, novčanim kaznama kažnjeno je  57 lica, a uvjetnu osudu dobila si 1424 lica. Sudovi su izrekli samo 100 oslobađajućih presuda što dovoljno govori o kvalitetu rada tužilaštva, jer su sudovi donijeli presude u čak 93 odsto slučajeva koje su podigli kantonalni tužioci.

Kad se radi o maloljetnim izvršiocima krivičnih djela, kantonalno tužilaštvo vodilo je postupke protiv 137 lica u 2012. dok je iz ranijih godina preneseno postupaka protiv 66 lica. Prijave su odbačene  protiv 58 maloljetnih lica, postupak je obustavljen za 54 lica, dok su za 82 lica izrečene tzv. vanzavodske mjere. Prema riječima kantonalne tužiteljice, smanjen je broj izvršilaca krivičnih djela u maloljetničkoj grupi kad se radi o najtežim krivičnim djelima. S obzirom na nove zakonske odredbe o krivičnom postupku po kojima Tužilaštvo može potpisati sporazum o priznanju krivnje,čime se postupak pojednostavljuje i ušteđuju troškovi suđenja, Kantonalno tužilaštvo Zenica prošle godine je zaključilo ovakve sporazume sa 145 lica, od čega su sudovi prihvatili sporazum za 105 lica.

Inače, prema ovom Izvještaju, strateški ciljevi Tužilaštva u prošloj godini bili su procesuiranje predmeta ratnog zločina., privrednog kriminala i korupcije, te rješavanje predmeta iz ranijih godina. Ukupno, Kantonalno tužilaštvo imalo je u 2012. godini 8.488 predmeta u radu, od čega je završeno  1642 predmeta, a neriješeno 6.846 predmeta.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close