Uredbom o drvetu suzbiti nelegalnu sječu

U Sarajevu se danas održava konferencija o suzbijanju nelegalne sječe šume u BiH i primjeni Uredbe o drvetu EU /EUTR/, koja će stupiti na snagu 1. marta.

Skup je organizovala Spoljnotrgovinska komora /STK/ BiH u saradnji sa USAID-Sida firma projektom BiH, Nerdom – Razvojnom agencijom za sjeveroistočnio dio BiH i Šumarskim fakultetom u Sarajevu, a cilj je donošenje hitnih operativnih mjera i akcionog plana, te provođenje i monitoring njegove realizacije.

Učesnici konferencije razgovaraće o iznalaženju rješenja za trenutno najaktuelnije pitanje o drvnoj industriji BiH, odnosno o „Donošenju mjera i aktivnosti za prevladavanje prepreka iz Uredbe EU za izvoznike iz BiH“.

Predsjednik STK BiH Bruno Bojić rekao je novinarima da se stupanjem na snagu ove uredbe na tržište EU neće moći izvoziti namještaj niti drugi proizvodi koji nemaju dokazano porijeklo o sirovini.

„To će sigurno svesti ilegalnu sječu šume, po evropskim standardima, na najviše od pet procenata. Privrednici koji se bave ovom oblasti moraju pokazati interes i biti oprezni kada je riječ o kupovini, nelegalnoj sječi, sertifikovanju i svemu ostalom što koči razvoj drvne industrije“, naglasio je Bojić.

On je naveo da u BiH, prema analizama, ima više od 30 odsto nelagalno posječene šume. „Uredbom koja stupa na snagu 1. marta smanjiće se nelegalna sječa šume“, istakao je Bojić.

Prema njegovim riječima, u BiH je 53 odsto teritorije pod šumama, što znači da drvni sektor može biti „broj jedan“ u regionu. „Imamo suficit više od 330 procenata kada je riječ o izvozu i pokrivenost uvozom. Prošle godine smo izvezli više od 320 miliona maraka drvnog namještaja i proizvoda od drveta“, naglasio je Bojić.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske Lazo Šinik istakao je da je današnja konferencija važna zato što je potrebno da se privrednim subjektima blagovremeno približi ono što se dešava u primjeni regulative EU, koja je najznačajniji partner BiH i Republike Srpske.

Kada je riječ o plasmanu proizvoda, on navodi da je BiH daleko od rezultata koje je imala prije 20 i nešto godina kada se 60 odsto učešća u izvozu odnosilo na drvnu industriju. „BiH se još kreće prema tom cilju“, dodao je Šinik.

On je naglasio da BiH nije u opasnosti kada je riječ o nelegalnoj sječi šume i da se ona, manje-više, odvija u skladu sa planskim projekcijama.

Srna

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close