Upućen prijedlog za ukidanje kvota na meso

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo je procedure u skladu sa politikom podrške domaćoj proizvodnji i Savjetu ministara BiH uputilo prijedlog odluke o ukidanju bescarinskih kvota na meso za treće zemlje. Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu da je BiH u pravni sistem unijela zakonom, odnosno privremenim trgovinskim sporazumom, kvote na meso iz EU, ali i jedan broj kvota na goveđe, svinjsko i meso peradi iz trećih zemalja, odnosno zemalja izvan CEFTE i EU.
“Stav Ministarstva je da je postojanje tih bescarinskih kvota potpuno nepotrebno, da te kvote ne idu u prilog zaštiti domaće proizvodnje i uvjereni smo da će Savjet ministara na jednoj od prvih sjednica prihvatiti prijedlog Ministarstva i ukinuti kvote na približno 5.000 tona mesa“, naveo je Šarović.

U tom smislu, ubuduće bi se na meso iz trećih zemalja morala plaćati carina što je, kako je rekao, u interesu domaćih proizvođača.
Šarović je najavio da će 24. juna u Norveškoj potpisati sporazum sa zemljama EFTA-e jer je BiH proteklih par godina vodila pregovore o pristupanju toj asocijaciji u kojoj su Norveška, Švajcarska, Lihtenštajn, Island.

“Pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH proteklih mjeseci završio je pregovore i prije nekoliko dana smo sporazum o pristupanju EFTA-i priveli kraju. On je parafiran i očekuje se da BiH 24. juna u Norveškoj postane punopravni član EFTA, odnosno punopravni član slobodnog tržišta za ove zemlje, čime stiče mogućnost da bez carina izvozi svoju robu u te zemlje“, rekao je Šarović.

Šarović je napomenuo da će uskoro biti regulisano pitanje nekoliko trgovinskih linija sa Albanijom koje su i, pored Sporazuma CEFTA, ostale na režimu carina.

On je pojasnio da BiH sa svim zemljama CEFTA ima bescarinski režim za praktično sve proizvode što nije bio slučaj sa Albanijom.

“Prilikom posljednje posjete Tirani, osim potpisivanja sporazuma o veterinarstvu, vodili smo pregovore i sa albanskom stranom o tom pitanju. Pregovori su rezultirali saglasnošću Albanije i predstoji zvanično potpisivanje CEFTA o toj liberalizaciji narednih dana, čime ćemo pomoći posebno mljekarskoj industriji BiH da postanu konkurentniji u Albaniji“, rekao je Šarović.
Govoreći o nedavnom učešću ministra finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata Obaida Humaida Al Tajera na Sarajevo biznis forumu i namjeri te zemlje da ulaže u BiH, Šarović je ukazao na to da nepostojanje sporazuma o zaštiti i unapređenju investicija predstavlja prepreku za realizaciju takvih investicija.

On je podsjetio da su pregovarački tim Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji je došao zajedno sa ministrom finansija, i pregovarački tim Ministarstva spoljne trgovine BiH usaglasili tekst sporazuma o zaštiti i unapređenju investicija koji je parafiran.

“Predstoji uobičajena procedura koja će trajati nekoliko sedmica i uvjeren sam da ću tokom juna ili najkasnije jula sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisati taj sporazum, čime bi se otvorila vrata razgovorima o investiranju u BiH“, rekao je Šarović./

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close