Bevanda: Fiskalna disciplina koju provodi VMBiH daje rezultate

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas u Sarajevu delegaciju MMF-a predvođenu šefom Misije MMF-a za BiH Ronom van Roodenom, čime je otpočeo treći pregled provedbe stand-by aranžmana.
Šef Misije MMF-a za BiH Van Rooden izrazio je zadovoljstvo rezultatima drugog pregleda provedbe stand-by aranžmana, koji je ukazao na visok stepen odgovornosti svih nivoa vlasti u BiH.
On je istakao da i prvi kvartal 2013. pokazuje ohrabrujuće indikatore koji ukazuju na blagi porast industrijske proizvodnje, porast izvoza, dok su prihodi od indirektnih poreza zadovoljavajući.
Dodao je i da su svi fiskalni ciljevi ispunjeni, te da se, ako pozitivan trend bude nastavljen, do kraja godine može očekivati i blagi porast poreznih prihoda od 0,5 posto.
Predsjedavajući Bevanda rekao je da fiskalna disciplina koju provodi Vijeće ministara BiH daje rezultate.
On je informirao šefa Misije MMF-a za BiH Van Roodena da se već radi na izradi globalnog fiskalnog okvira za budžete 2014.-2016., dok se istovremeno prikupljaju ulazni pokazatelji za izradu budžeta institucija BiH za narednu godinu.
Bevanda je naglasio da će budžet za narednu godinu biti u okvirima zacrtanim globalnim fiskalnim okvirom 2013.-2015. te da je indikator za njegovu uspješnost izvršenje budžeta za prošlu godinu sa 100 postotnim izvršenjem planiranih aktivnosti i ostvarenim suficitom.
Također, predsjedavajući Bevanda je informirao delegaciju MMF-a o toku intenzivnih priprema koje Bosna i Hercegovina poduzima glede ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju.
On je istakao da u tome vidi veliku šansu za BiH jer će mnogi proizvodni pogoni vezani za tržište CEFTA-e biti premješteni u Bosnu i Hercegovinu, ako stvorimo povoljnu klimu za investitore.
Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Ruben Atoyan, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close