Upoznajte LSST teleskop i njegovu 3,2-gigapikselnu kameru!

Amerikanci planiraju napraviti savršenu 3,2-gigapikselnu digitalnu kameru koja će u Čileu špijunirati svemir. A, šta će biti ako Anunakiji saznaju za ovu špijunažu?

Američki Zavod za energetiku podržao je projekat izrade jedinstvene digitalne kamere rezolucije od nevjerovatnih 3,2 gigapiksela, koja će biti smještena u isto tako gigantski teleskop i koja će na kraju biti veličine automobila i teška tri tone. Najveća novina odnosi se na sljedeće: za razliku od dosadašnjih gigapikselnih slika, koje nastaju mukotrpnom metodom spajanja gomile manjih slika u jednu veliku, ova kamera će moći hvatati giga-fotografije u samo jednom snimku!

qJDwATf

Kamera će biti smještena u do sada najveći sinoptički teleskop (Large Synoptic Survey Telescope) koji će, kada bude spreman za upotrebu, sa posebne lokacije u Čileu snimati visokorezolutivne slike i snimke neba iznad sebe, a čak će biti korišten i za kreiranje svemirskih filmova i to, kako tvrde njegovi vrli tvorci – na način koji do sada nije viđen.

Zahvaljujući ovakvoj kameri, teleskop će biti u stanju da, u periodu od deset godina, uprati na milijarde nebeskih tijela i da od svega zabilježenog na godišnjem nivou napravi foto-arhivu od 6 miliona gigabajta. Pored toga, LSST teleskop jedinstven je po veličini svog ogledala, širine jednog prosječnog teniskog terena, odnosno skoro osam i po metara. U finansiranju teleskopa učestvovala su i neka poznata imena, a među njima i Bill Gates, koji je za izgradnju teleskopa donirao 10 miliona dolara.

NAGUtlL

Sve podatke koje ovaj teleskop bude prikupio, naučnici će iskoristiti za proučavanje načina na koji se formiraju galaksije i za praćenje asteroida. Međutim, podaci će biti iskorišteni i za produbljivanje ljudskog znanja o tamnoj energiji, o kojoj se, iako ista prožima cijeli svemir i utiče na njegovo širenje, vrlo malo zna.

Na izradi LSST-a učestvuju brojne američke visokoprofilne laboratorije i univerziteti, a procjenjuje se da će konstruktorima za izradu kamere i njeno testiranje biti potrebne još četiri godine. Naime, LSST bi trebao početi sa radom 2019. godine, a kamera je prošlog mjeseca dobila zeleno svjetlo za konstrukciju i ugrađivanje u teleskop.

VZUUB5u

Autor: Haris Aščalić

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close