Upotrijebite sok od limuna na više načina!

Sok od limuna je nešto što koristimo u raznim domenima domaćinstva. Upotrebljavamo ga u kulinarstvu, za čišćenje, a redovan je dio kućne apoteke.

Iako možda mislite da ste otkrili sve načine na koje možete iskoristiti limunov sok, sigurni smo da ćete na našoj listi pronaći nešto što do sad niste isprobali.

Melem za nokte

Ako su vam nokti žuti i beživotni nakon što ste dugo vremena često koristili odstranjivač laka problem ćete riješiti ako u malu posudu iscjedite malo limunovog soka i namačete nokte samo minut-dva. Neke žene tvrde da je ovaj kratki tretman više nego djelotvoran, a ako u posudicu dodate i kašiku maslinovog ulja nokti će ojačati za tili čas.

Konzervans za hranu

Ako pojedino voće i povrće kao što su avokado, jabuke, kruške želite sprečiti od tamnjenja jednostavno ih premažite limunovim sokom. Pomalo uvelu salatu oživježićete ako je potopite u vodu u koju ste iscjedili jedan limun.

Dezodorans

Ako ste zaboravili ponijeti dezodorans, a oznojili ste se tokom dana kao “hitna pomoć” će vam poslužiti sok svježeg limuna. Jednostavno utrljajte sok limuna ispod pazuha i kiselina će ubiti bakterije koje izazivaju neugodan miris. Sok limuna možete koristiti kao stalnu zamjenu za standardne dezodoranse jer ne sadrži štetne materije.

Neugodni mirisi u domaćinstvu

Čistili ste ribu ili ste sjeckali bijeli luk, pa nikako ne možete da se riješite neugodnog mirisa, istrljajte ruke limunovim sokom i neugodan miris će nestati za tren oka. Isto tako, limunov sok će vas osloboditi neugodnog mirisa iz frižidera, mikrotalasne ili bilo koje druge površine. Ako vam se ne sviđa miris hrane koju kuhate kao što je kupus, kiseli ili slatki, u jelo iscjedite parče limuna i miris će automatski postati ugodniji.

Sredstvo protiv insekata

Većina kućnih insekata je veoma osjetljiva na miris limuna, a tu se ubrajaju paukovi, mravi, mušice, pa čak i žohari koje je veoma teško istrjebiti. Premažite limunovim sokom sva mjesta gdje mislite da se insekti okupljaju.

Sredstvo za izebjeljivanje pjegica i bora

Iako još uvijek nije sto posto potvrđeno da ovaj tretman djeluje ukoliko ste sve ostalo probali ništa vas ne košta da probate i ovo. Jednostavno na komadić vate nakapajte limunov sok i njime premazujte pijege na rukama i licu. Neke žene tvrde da nakon dvije sedmice ovog tretmana rezultati budu jasno vidljivi.

Čistač prozora

Uz pomoć limunovog soka ćete prozore očistiti od tvrdokornih mrlja od vode i prašine puno djelotvornije i lakše nego nekim sredstvom za čišćenje koje je pritom puno štetnih materija. Limunov sok možete iscjediti direktno na krpu za čišćenje ili ga pomješajte sa malo vode u bocu sa raspršivačem, a nakon toga prozore obrišite novinskim papirom.

Čistač mrlja

Mrlje na tkanini od znoja, vina, plesni ili bobičastog voća lako možete odstraniti pomoću limunovog soka. Mrlje na izdržljivijoj tkanini možete premazati pastom napravljenom od limuna i soli dok delikatniju tkaninu tretirajte čistim limunovim sokom, pa zatim isperite pod hladnom vodom, prenosi LPM.

Lijek za bolno grlo

Kašičicu limunovog soka pomješajte sa malom čašom mlake vode pa time grgljajte bolno grlo. Ponavljajte nekoliko puta u toku dana i bol i osjetljivost grla će veoma brzo nestati, a što je najvažnije limun ima antibakterijsko djelovanje.

Spas protiv peruti

Limunov sok možda neće spriječiti ponovni nastanak peruti, ali njime se veoma efikasno možete riješiti već postojećih pahuljica peruti koje su se napravile na vašoj kosi. Jednostavno prije pranja umasirajte limunov sok od korjena do vrhova, ostavite da djeluje desetak minuta pa šamponirajte kao i obično.

Čistač metala

Stari sjaj bakarnim tavama ili posudama od nerđajućeg materijala vratićete ako ih premažete limunovim sokom, a zatim isperete mlakom vodom. Primjetićete da su sve mrlje od vode nestale.

I još jedan mali savjet: ako vam se riža zalijepila, nakapajte malo limunovog soka i za sekund će biti rastresita i svježa.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close