CBBiH: Profit za devet mjeseci 23,4 miliona KM

Centralna banka BiH je u prvih devet mjeseci 2013. godine ostvarila profit u iznosu od 23,45 miliona KM, što predstavlja zadovoljavajući rezultat s obzirom na činjenicu da se poslovalo u turbulentnim i neizvjesnim ekonomskim okolnostima, navodi se u finansijskom izvještaju Centralne banke BiH, izvještava portal Indikator.ba.

Ostvareni profit je manji za oko četvrtinu manji u odnosu na isti period prošle godine, kada je iznosio 31,8 miliona KM.
Na ovakav nivo dobiti prvenstveno su uticali ostvareni dobici po osnovu prodaje vrijednosnih papira raspoloživih za prodaju i prihodi od kamata.
S druge strane, ostvareni su znatno manji troškovi naknada na depozite komercijalnih banaka, uz zadržavanje politike racionalizacije troškova poslovanja.
Centralna banka je ostvarila u prvih devet mjeseci 2013. godine neto prihod od kamata od 22.58 miliona KM u odnosu na 23,80 miliona KM u prvih devet mjeseci 2012. Neto prihodi od naknada i provizija iznosili su 5,17 miliona KM  u odnosu na 6,06 miliona KM u istom periodu 2012.
Prilike na evropskim finansijskim tržištima, kao i u cjelokupnoj privredi eurozone, imale su značajne implikacije na poslovanje Centralne banke BiH tokom prvih devet mjeseci 2013. godine.
Uprkos zvaničnom izlasku iz recesije i najava o privrednom rastu u narednom periodu, devizna tržišta, tržišta novca i tržišta kapitala su nastavljena biti izložena jakim uticajima globalnih dešavanja.
Usljed toga, kamatne stope na tržištu novca su još uvijek na niskim nivoima, a i dalje su prisutne značajne oscilacije cijena i prinosa obveznica i cijene unce zlata, kao i oscilacije u kretanju kursa EUR/USD.
Usljed toga proces investiranja deviznih rezervi Centralne banke BiH se kontinuirano prilagođavao i unapređivao s ciljem poslovanja Banke na siguran i profitabilan način.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close