Ko plaća zbog aljkavosti u odnosu prema državnoj imovini?

Jučer je pronađen automobil zastupnika Bože Ljubića, koji je ukraden u utorak naveče. Automobil je vlasništvo Parlamenta BiH, a riječ je o BMW-u, vrijednom više od 80.000 maraka. Ljubiću je automobil iste marke ukraden i prije dvije godine. Ali on nije jedini koji ima problema sa službenim automobilima. Kako je to moguće i ko plaća tu aljkavost?! Neko je o odnosu prema državnim automobilima napravio i vic. Na pitanje koji automobil ide 100 kilometara po makadamu, odgovor je – službeni!

Boži Ljubiću, donedavnom predsjedniku HDZ-a 1990 i aktualnom zamjeniku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, u utorak navečer ponovo je ukraden službeni BMW 5, vlasništvo Parlamentarne skupštine BiH.  BMW 5 vrijedan 80.000 maraka Ljubiću je ukraden i prije dvije godine. No, Ljubić nije jedini koji ima problema sa službenim automobilima. Lista je duga. Krenimo redom:

Bakiru Dautbašiću, sekretaru Ministarstva sigurnosti BiH, u augustu ove godine nepoznate osobe su ispred stana u sarajevskom naselju Koševsko Brdo ukrale službeni automobil Škodu Octaviju.

Bariši Čolaku, tadašnjem ministru sigurnosti, a danas ministru pravde BiH, prije nekoliko godina ukraden je luksuzni automobil Audi 6.

Mladenu Ivaniću, predsjedniku PDP-a, na Palama je 2004. godine ukraden Audi 6, službeno vozilo Ministarstva vanjskih poslova BiH. Ivanić je tada bio šef bosanskohercegovačke diplomatije.

Iako je zabranjeno lično upravljati službenim automobilom, federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan je 2011. godine imao bliski susret s ogradom vinograda na području Mostara. Slupana je službena skupocjena Škoda Superb u vlasništvu ministarstva.

Predrag Kurteš, ministar unutrašnjih poslova FBiH, u januaru ove godine je, manje ili više pijan za volanom, službenim automobilom uzrokovao sudar. Kurteš je nakon nesreće pobjegao u obližnju zgradu, te nazvao službenog vozača da preuzme krivnju i slupani automobil. Bio je to drugi put da ministar Kurteš pijan uništava vozila policije.

I prvi je čovjek Federalne uprave policije Dragan Lukač imao problema s voznim parkom. Prije dvije godine Lukač je sa službenim vozilom učestvovao u saobraćajnoj nesreći, da bi mu nakon toga ispred stana bilo ukradeno i službeno vozilo Golf 5. Tako je u četiri dana direktor Federalne uprave policije ostao bez dva automobila.

Marku Dominkoviću, zamjeniku direktora SIPA-e, prije dvije godine ukradena je službena Škoda Octavia. I načelniku krim sektora SIPA-e Anđelku Hrgiću je ukradeno novo službeno vozilo u kojem je bio i službeni pištolj.

Almiru Džuvi, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije, 2010. godine je usred dana u centru ukraden BMW X6, vrijedan više od 200.000 KM.

Suspendirani komesar policije Tuzlanskog kantona Nedim Mutapčić je za nepune dvije godine mandata slupao isto toliko službenih vozila.

Rekoder po broju službenih vozila koja su mu ukradena je bivši premijer Srednjobosanskog kantona i aktualni zastupnik u Federalnom parlamentu Selman Salko. Selmanu su ukradena čak četiri službena vozila.

Sead Omerbegović, bivši ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, a sada aktualni zastupnik Federalnog parlamenta, svojevremeno je slupao službeni džip Ford Kuga, a dok je bio u dubokom snu ispred vlastite kuće u Kalesiji mu je ukraden i službeni Mercedes.

Ovo je samo dio liste kojoj bi se mogle dodati i brojne druge saobraćajne nesreće sa službenim autima, poput onih Svetozara Pudarića, potpredsjednika FBiH ili pak Nikole Špirića, državnog ministra finansija.

Podatak da su prošle godine državne institucije za održavanje, popravak, registracije vozila i gorivo potrošile više od 18 miliona KM govori sam za sebe. Ima se, može se.

www.magazinplus.eu – federalna.ba/videoprilog Mirele Gradišić i Davora Obrdalja (Dnevnik 2)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close