Prvi snijeg u BiH tek sredinom novembra

Stabilno i toplo vrijeme u našoj zemlji bliži se kraju. Već sredinom mjeseca u Bosni i Hercegovini past će prvi snijeg, a temperatura će se spustiti ispod nule.

Višegodišnji prosjek

To je u razgovoru za “Dnevni avaz” potvrdio Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kada je riječ o prognozi za novembar, Majstorović je podvukao da će prva polovina mjeseca biti dosta promjenljiva.

– Novembar će biti tipičan jesenji mjesec. Početak mjeseca i prva polovina bit će malo topliji, dok će druga polovina biti hladnija i s više padavina, kada nas očekuje i snijeg. Statističke analize ukazuju na to da će novembar biti u granicama višegodišnjeg prosjeka i u pogledu padavina i u pogledu srednje temperature – kazao Majstorović.

On tvrdi da će u Sarajevu i na području srednje Bosne prosječna temperatura u novembru biti oko pet stepeni, dok će u Hercegovini, dolini Neretve i u Mostaru dostizati 11 stepeni.

Zimska idila

– Snježne padavine očekuju se nakon 15. novembra. Prvo će se zabijeljeti planine, a potom se snježne padavine očekuju u srednjoj Bosni i Sarajevu. Nekoliko dana kasnije mogu se očekivati i u Posavini i Hercegovini – dodao je Majstorović, naglašavajući da će snježne padavine biti siromašne, tako da će prava zimska idila nastupiti tek od decembra.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close