Ulaganje od 4 miliona dolara: Početak radova na obnovi vodovoda u Maglaju

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za Evropu i Evroaziju Hoyt Yee i načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić u subotu su u tom gradu položili kamen temeljac kojim je simbolično ozvaničen početak radova na obnovi općinskog vodovoda.

Ceremoniji koja je počela odavanjem počasti rudarima koji su stradali u jami Raspotočje, osim Mustabašića i Yee-a prisustvovali su i otpravnik poslova Ambasade SAD-a u BiH Nicholas Hill i direktor USAID-a David Barth, te predstavnik organizacije Catholic Relief Services-a (CRS) Marko Desilva.

Vrijednost projekta je četiri miliona američkih dolara, koja je osigurao USAID, a implementator je CRS.

Načelnik Mustabašić izrazio je zahvalnost na pomoći američke vlade i CRS-a, istučući da je ona sigurno dobrodošla građanima Maglaja.

Yee je na početku svog obraćanja uime Vlade SAD-a i u svoje lično ime izrazio saučešće porodicama stradalih rudara, te istako da je vladi SAD-a drago da mogu pomoći ovom području putem programa USAID-a, koji će biti korišten za obnovu infrastrukture, pomoć poljoprivrednicima i ponovnom pokretanju malih obrta.

 On je istakao da je, iako ponosan na pomoć koju SAD pružaju, zadivljen naporima građana BiH da pomognu sami sebi u ovim teškim vremenima.

On je iskoristio ovu priliku da poruči građanima BiH da su predstojeći izbori prilika da zauzmu svoj stav i da političarima poruče šta im treba i šta od njih očekuju.

“SAD i međunarodna zajednica i dalje će pružati podršku ovim hrabrim ljudima koji pokušavaju da se oporave od prirodne katastrofe”, potcrtao je Yee.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close