Ukidaju se carine na uvoz različite robe

Carine na uvoz polovnih automobila, tekstila, draguljarskih predmeta i predmeta od zlata, benzina, motornih ulja, kao i određenih vrsta hrane iz EU u BiH biće ukinute od početka naredne godine, rekao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

“Carine će biti ukinute i na određene mliječne proizvode, poput jogurta i mliječnih namaza, na teleće i juneće meso, na poriluk, paradajz, određene vrste džemova, marmelada i sokova, kao i na kafu sa i bez kofeina, te određene tekstilne proizvode, poput kaputa, ogrtača, odijela od vune, jakni, sakoa i pantalona”, naveo je Kovačević.

On je pojasnio da s ciljem zaštite domaće proizvodnje na određene vrste prozvoda koji imaju porijeklo iz EU carine nisu ukidane.

“Riječ je uglavnom o poljoprivrednim proizvodima kao što su određene vrste voća – višnje, maline, ribizle, brusnice, kupine, lubenice, grožđe, određene vrste povrća – patlidžan, grah, grašak, celer, mrkva, krompir, određene vrste mesa i proizvoda od mesa, te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i šećer”, precizirao je Kovačević.

On je dodao da je Savjet ministara BiH oformio pregovarački tim koji će već početkom naredne godine započeti novu rundu pregovora sa EU o carinama koje su ostale na ove proizvode.

Kovačević je naglasio da se ukidanjem carina početkom sljedeće godine ne može očekivati smanjenje cijena, jer od početka primjene Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između BiH i EU, od 1. jula 2008. godine, nije došlo do značajnijeg smanjenja cijena proizvoda na koje je u međuvremenu ukinuta ili smanjena carina.

“Formiranje cijena na tržištu u BiH je slobodno i isključivo od ponude i potražnje u datom momentu zavisi kolike će biti cijene određenih proizvoda. U svakom slučaju ne postoji mehanizam kojim bi država bilo koga prisilila da za postotak smanjenja stope carine smanji i finalnu cijenu tih proizvoda na tržištu”, pojasnio je Kovačević.

On je podsjetio da je najveći pad prihoda od carina zabilježen 2009. godine kada je u potpunosti ukinuta carina na gotovo 90 odsto proizvoda, koji se uvoze i imaju porijeklo iz EU.

“Tome u prilog govori činjenica da su u 2007. godini prihodi od carina iznosili 655 miliona KM, u 2008. godini 650 miliona KM, a u 2009. godini 345 miliona. U 2010. godini prihodi od carina iznosili su 302 miliona KM. U 2011. godine prihodi od carina iznosili su 281 milion KM. U deset mjeseci 2012. godine prihodi od carina iznose 188 miliona KM”, naveo je Kovačević.

Prema njegovim riječima, za proizvode, za koje je pregovarački tim BiH utvrdio da su od posebnog značaja za zemlju, postignut je dogovor sa EU da se stope carine postepeno smanjuju u periodu od 2008. do 2013. godine.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close