Prevent BH: Izvanredni poslovni rezultati i u teškim ekonomskim uvjetima

Godina na izmaku je bila uspješna za Prevent u Bosni i Hercegovini. Poslujući u Visokom, Zenici, Goraždu, Jelahu, Travniku, Srebrenici i Sarajevu pokazali smo da i u teškim ekonomskim uvjetima možemo ostvariti izvanredne rezultate. Tokom godine pokrenuli smo nekoliko novih projekata na novim lokacijama i optimistični smo u vezi njihove budućnosti, rekao je u razgovoru za Agenciju Fena Kenan Nalbantić, član Uprave Preventa BH i direktor Preventa Sarajevo.

“Među njima imamo manjih, ali i većih projekata. Jedan od značajnijih projekta Grupacije ove godine je pokretanje proizvodnje autopresvlaka u Goraždu. Statistički gledano, od osnivanja 1999. godine, otvarali smo po jedno novo radno mjesto dnevno i danas imamo oko 5.200 zaposlenika u devet proizvodnih kompanija. Ove godine zadržali smo pozitivan trend u vezi zapošljavanja, ali i obrazovanja. Upravo se privodi kraju četvorosedmična besplatna obuka za najbolje diplomante i magistre koji su se prijavili u Školu automotiva koju organizujemo u saradnji sa ASA grupacijom i Volkswagenom Sarajevo”, kazao je Nalbantić.

Naglasio je da je Prevent izuzetno ponosan na svoje zaposlenike koji su omogućili ostvarivanje vrhunskog postignuća, a to je izrada kompleta interijera automobilskih presvlaka za milion vozila tokom 2012. godine.

“Ovo je treća godina zaredom kako Prevent u BiH uspjeva da izradi više od milion garnitura. Svaka garnitura jednog automobila se sastoji u prosjeku od sedam pojedinačnih dijelova, te je broj od sedam miliona pojedinačnih komada sa oznakom “Made in Bosnia” proizvedenih tokom ove godine još impresivniji. Ove godine milionita garnitura vozila je proizvedena u Goraždu i zbog toga ćemo u ponedjeljak na svečan i primjeren način da to obilježimo”, rekao je Nalbantić.

Kako kaže, najveći kupac je Volkswagen koncern, a izrađuju presvlake još za Audi, Škodu, Seat i Porsche, ali i za ostale proizvođače automobila, kao što su BMW, PSA grupacija, Renault, itd.

“U automobilskoj industriji postali smo prepoznatljiv brand. Sve više je onih koji nam ukazuju povjerenje. To je potvrda da u BiH imamo izuzetno sposobne i posvećene zaposlenike. Svaki novi projekt je i direktno priznanje za svakog od njih. Tekstilne presvlake za svakog “golfa””, sedme generacije, šiju se samo u Goraždu, a kožne samo u Zenici. Uzimajući u obzir da je “golf” ponos Volkswagen koncerna, a da samo Prevent šije presvlake za taj model, to je veliko priznanje za nas”, rekao je Nalbantić.

Na upit kako vidi poslovanje Preventa u 2013., Nalbantić napominje da je poslovanje kompanije u direktnoj vezi sa prodajom novih automobila na evropskom i svjetskom tržištu koja su pogođena recesijom i da je teško prognozirati šta će se dešavati u sljedećoj godini i nadalje.

“Mi radimo na tome da proširimo naše proizvodne mogućnosti i izvan automobilske industrije, sa motom “kriza je ujedno i prilika”, rekao je on.

Prevent je prisutan na tri kontinenta i ima oko 12.000 zaposlenika koji su, prije svega, angažiranii u automobilskoj industriji, što uključuje izradu tekstilnih i kožnih presvlaka, proizvodnju tekstila i preradu kože, proizvode od pjene, plastične i gumene elemenate, metalne strukture za sjedišta, presovane dijelove karoserije, kočione diskove, doboše i druge metalne komponente.

“Međutim, Prevent je zaplovio i u oblasti nautike, te zaštitne opreme. Upravo u BiH proizvodimo interijere za nagrađivane jedrilice “salona”, te izrađujemo gumene čamce dužine do osam metara. Naša kompanija u Goraždu Prevent Safety proizvodi zaštitne rukavice i HTZ opremu koja se u najvećem dijelu izvozi na tržište EU, ali se može naći i u našoj zemlji”, rekao je Nalbantić.

ekapija

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close