Za 19 godina postojanja: Troškovi Haškog tribunala premašili 2,1 milijardu dolara!

Za 19 godina postojanja troškovi Haškog tribunala premašili su 2,1 milijardu dolara! Od 1993. godine, kada je budžet iznosio “samo” 267.000 dolara, u posljednje dvije je ova suma povećana čak hiljadu puta.

Nezvanično, plata glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza je oko 40.000 eura. Iz budžeta se finansiraju i odbrane optuženih koji nemaju novca da ih sami plate, na koje odlazi nešto više od 10 odsto ukupnog budžeta. Potom, dio novca se izdvaja i na svjedoke i vještake. Oni imaju pravo na naknadu za dolazak, prihode i vrijeme koje je izgubljeno u putu. Hag plaća i smještaj i obroke svjedocima, kao i naknadu za sitne troškove, koja iznosi 30 eura dnevno. Postoji mogućnost i da se obezbijedi čuvanje djece svjedocima roditeljima, a pravo na naknadu imaju i prateći članovi porodica.

Naknadu od oko 200 američkih dolara dnevno dobijaju i vještaci, a refundiraju im se i troškovi puta, smještaj i sitni troškovi.

Tribunal se, prema zvaničnim podacima, finansira od redovnih doprinosa država članica UN, među kojima prednjači Amerika. Pored tih, redovnih sredstava, Tribunal je, kako se navodi, “imao koristi od dodatne podrške država i odgovarajućih agencija u obliku donacija, opreme i besplatnog osoblja.”

– Ti dobrovoljni doprinosi čine samo mali dio, manje od jednog procenta ukupnog budžeta Haškog tribunala, ali se koriste za projekte od ključne važnosti, poput vršenja ekshumacija i pomoći odnosima sa javnošću Haškog tribunala – piše na zvaničnom sajtu suda.

Dobrovoljne doprinose Haškom tribunalu dale su Austrija, Belgija, Danska, Čile, Češka, Finska, Grčka i Holandija. Tu su i Irska, Izrael, Italija, Kambodža, Kanada, Kipar, Lihtenštajn, Luksemburg, Mađarska, Malezija i Malta. U Tribunalu navode i Namibiju, Njemačku, Norvešku, Novi Zeland, Pakistan, Poljsku, Portugal, Saudijsku Arabiju, kao i Ameriku, Sloveniju, Španiju, Švedsku, Švicarsku i Englesku.

U Tribunalu kažu da u toj instituciji radi 873 zaposlenih iz 77 država.

(novosti)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close