UIOBiH: Do kraja godine više od pet milijardi KM prihoda od indirektnih poreza

Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO) bi do kraja godine trebalo da naplati pet milijardi i 24,5 miliona KM prihoda od indirektnih poreza, što je za 0,6 posto više od naplate iz prethodne godine.

Projekcija je za 27,6 miliona KM ispod one izrađene u aprilu 2012., a korekcije naniže izvršene su na prihodima od akciza i putarine, dok je kod PDV-a i carina izvršena korekcija naviše, naglašava se u posljednjem izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

U 2013. godini očekuje se rast naplate prihoda od 98,1 milion KM ili dva posto. Najveći rast se očekuje kod akciza (2,8 posto), prvenstveno zbog rasta posebne akcize na cigarete, a onda kod prihoda od PDV-a (2,6 posto).

Istovremeno, kod carina se predviđa nastavak trenda pada prihoda (-9,8 posto), koji bi trebao biti zaustavljen u ovoj godini s obzirom na isticanje prijelaznog perioda liberalizacije carina s EU po Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U najnovijem biltenu Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH se naglašava da je stoga projekcija za 2013. godinu za 100,5 miliona KM ispod planirane iz aprila ove godine.

To se objašnjava smanjenjem projektirane osnovice za 2012. i smanjenjem projektiranih stopa potrošnje, realnog rasta BDP-a i uvoza za 2013. Shodno tome, pad je najviše izražen kod prihoda od akciza i putarine.

U 2012. mjesečne stope rasta prihoda od indirektnih poreza značajno su varirale.

Veće stope pada prihoda zabilježene su u februaru i junu, dok je u aprilu i augustu naplata bila izuzetno visoka u poređenju s istim periodom prethodne godine.

Međutim, za devet mjeseci 2012. naplaćeno je svega dva miliona KM više nego u istom periodu 2011. Promatrano po vrstama prihoda rast je zabilježen kod netoprihoda od PDV-a od oko 27 miliona KM, te kod prihoda od akciza od 22 miliona KM.

Pad prihoda je zabilježen kod carina (46 miliona KM) i putarine (3,9 miliona KM).

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close