Šumarstvo i drvna industrija blokirani zbog nepostojanja zakona o šumama

Na sastanku Upravnog odbora Privredne komore FBiH (PKFBiH) zaključeno je da se Domu naroda Parlamenta FBiH uputi zahtjev da se hitno stavi na dnevni red zakon o šumama FBiH koji je u proceduri usvajanja i na čiji je Nacrt saglasnost dao Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Upravni odbor PKFBiH među ostalim razmatrao je stanje u šumarstvu i drvnoj industriji i posljedice nedonošenja zakona o šumama FBiH. Predstavnici Grupacije šumarstva i drvne industrije ove komore upoznali su članove Upravnog odbora o stanju u ova dva sektora uz obrazloženje da je teško shvatiti da na teritoriji FBiH ne postoji zakon o šumama i drugi normativni akti koji uređuju ovu oblast, a šume zauzimaju 56 posto teritorije FBiH.

„Bespravne radnje u šumarstvu FBiH poprimaju zabrinjavajuće razmjere. Šumarska privreda u cijelosti je blokirana, a drvna industrija i druge privredne grane koji koriste proizvode šumarstva nalaze se pred kolapsom. Pravosudni organi odbacuju sve prijave iz oblasti šumarstva zbog nepostojanja materijalnog propisa i neuređenosti u ovoj oblasti”, izjavila je za Fenu savjetnica u PKFBiH Šemsa Alimanović.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close