Uhvačeni počinioci teških krađa u Visokom i Kaknju

Dana 25.02.2014. godine, u 01,50 sati, Policijskoj stanici Visoko je prijavljeno od strane građanina da u naselju Luke jedno lice obilazi parkirana vozila, a za koje lice je navedeni građanin izražavao sumnju da vrši krivična djela. Nakon zaprimljene dojave, na lice mjesta su upućeni službenici policije koji su u parkiranom putničkom motornom vozilu marke „VW-Golf A2“, registarskih oznaka K23E824, vlasništvo O.K. iz Visokog, zatekli jedno nepoznato muško lice. Izvršenim legitimisanjem utvrđeno je da se radi o P.J., rođenom 1975. godine, iz Zenice. Navedeno lice je lišeno slobode i privedeno u službene prostorije, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada. Tokom kriminalističke obrade došlo se do saznanja da je navedeno lice, u naselju Luke, izvršilo provale u šest parkiranih vozila, iz kojih je otuđilo određenu količinu raznog alata, jednu torba sa laptopom i punjačem za isti, dvije kape i jedne naočale. Navedeni predmeti su pronađeni prilikom vršenja uviđaja gore navedenih krivičnih djela u naselju Luke, te pregledom šireg lica mjesta.

Takođe, tokom kriminalističke obrade došlo se i do saznanja da se na užem gradskom području nalaze lica koja su u toku noći izvršila više krivičnih djela na području općine Visoko. Nakon prikupljenih saznanja, patrola policije je u mjestu Muhašinovići, općina Visoko, locirala navedena lica, te u unutrašnjosti benzinske pumpe koja se nalazi u navedenom mjestu, zatekla lica: B.M., rođeno 1990. godine, M.R., rođeno 1991. godine, i A.H., rođeno 1995. godine, sva iz Ilijaša. Navedena lica su lišena slobode i nad istim je zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja da su navedena lica, u toku noći, na području općine Visoko, izvršila osam krivičnih djela, od kojih su u mjestu Goruša, sa parking prostora ispred firme „Prevent“, izvršila pet provala u putnička motorna vozila, iz kojih su otuđena četiri akumulatora, dva CD playera i jedan kasetofon, dok su iz dva vozila u ulici Kadije Uvejsa i sa parking prostora Autobuske stanice u Visokom otuđena dva akumulatora i dva CD playera, te iz teretnog motornog vozila koje je bilo parkirano ispod podvožnjaka u mjestu Ozrakovići otuđena dva veća akumulatora. Svi predmeti koji su otuđeni u navedenim krivičnim djelima, pronađeni su izvršenim pretresom putničkog motornog vozila marke „VW Pasat“, bez registarskih oznaka, vlasništvo navedenog lica B.M., koje se nalazilo na parking prostoru ispred navedene benzinske pumpe; u putničkom motornom vozilu marke „VW-Golf A-2“, koje koristi navedeno lice M.R., kao i na lokalitetu u mjestu Arnautovići, ispod podvožnjaka autoputa A1.

Od navedenih lica su oduzeti i predmeti sa kojima su vršene provale u motorna vozila i to modifikovani ključevi, vilasti ključevi i šrafcigeri.

Tokom kriminalističke obrade nad licima M.R i A.H. došlo se do saznanja da su ista, u proteklom periodu, na području općine Visoko, izvršila više provalnih krađa u vozila na području općina Visoko i Kakanj, te krađa na štetu preduzeća „Željeznice FBiH“. Kako je utvrđeno, otuđene predmete su prodavali licima M.F. iz mjesta Podlugovi, općina Ilijaš, koji posjeduje otpad sekundarnih sirovina, i P.N. iz istog mjesta, koji posjeduje auto servis. Istog dana, na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće u vlasništvu M.F., koja se nalazi u mjestu Podlugovi, kojom prilikom nisu pronađeni traženi predmeti. Nakon izvršenog pretresa, M.F. je lišen slobode, te je u službenim prostorijama nad istim zavedena kriminalistička obrada. Tokom iste došlo se do saznanja da je lice M.F. u prethodnom periodu, od lica M.R. i A.H., u nekoliko navrata otkupilo oko desetak akumulatora raznih marki i veličina, željezničke tegove, kao i druge predmete od metala, poput veće količine šarafa i dijelova hidraulične dizalice, za koje je utvrđeno da su otuđeni u prethodnom periodu na području općine Visoko, a na štetu JP „Željeznice FBiH”. Takođe, izvršen je pretres auto-limarske radionice u vlasništvu P.N., koja se nalazi u mjestu Podlugovi, kojom prilikom nisu pronađeni traženi predmeti. Nakon izvršenog pretresa, u prostorijama Policijske stanice Visoko saslušan je P.N. iz Ilijaša koji je izjavio da je u prethodnom periodu u dva navrata kupio dva prednja vjetrobranska stakla od M.R. Istog dana, na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, u mjestu Vratuša, općina Ilijaš, izvršen je pretres kuće koju koristi M.R., kojom prilikom je pronađeno: gasni pištolj, kapa, tzv. fantomka, tri akumulatora, osam CD playera, dva kožna novčanika sa ličnim dokumentima, te drugi predmeti koji potiču iz krivičnih djela počinjenih na području općine Visoko. Izvršenim pregledom putničkog motornog vozila marke „VW-Golf A2“, koje je bilo parkirano u mjestu Lješevo, općina Ilijaš, a koje vozilo koristi M.R., pronađeno je: sedam akumulatora, dva auto CD playera, te drugi predmeti.

Navedeni predmeti su deponovani u prostorijama Policijske stanice Visoko gdje će u narednom periodu biti vršeno prepoznavanje od strane oštećenih lica.

Policijski službenici Policijske stanice Visoko nastavljaju dalji rad na kompletiranju i dokumentovanju navedenih krivičnih djela, te će nakon kompletiranja svih dokaza i obavještenja, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti izvještaje o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršilaca protiv navedenih lica, inače povratnika u vršenju krivičnih djela za koja se ista prijavljuju, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela „Teška krađa“ iz člana 287. KZ FBiH i „Krađa“ iz člana 286. KZFBiH.

www.magazinplus.eu – MUP ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close