Ugovori o dodjeli novca za unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović i načelnici 12 općina i gradova iz Federacije BiH potpisali su jučer ugovore o dodjeli novca za unaprjeđenje poduzetničkih zona u FBiH.

Potpisnici su bili gradonačelnici i načelnici: Zenice, Širokog Brijega, Sanskog Mosta, Maglaja, Tešnja, Usore, Cazina, Livna, Zavidovića, Kreševa, Stoca i Odžaka.

Ukupna vrijednost financijskog mehanizma za ove projekte u jedinicama lokalne samouprave je 1.570.000 KM, od čega je Federalno ministarstvo osiguralo jedan milijun, a vlada Švicarske 570 tisuća KM.

Očekuje se da po finalizaciji ovih projekata bude otvoreno 670 novih radnih mjesta, unaprijeđeni uvjeti za nove investicije i povećanje broja poslovnih subjekata u poduzetničkim zonama.

Osiguranje sistemske potpore realizaciji razvojnih prioriteta na lokalnom nivou je zajednički cilj zbog kojeg je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u suradnji s Projektom integriranog lokalnog razvitka, koji zajednički podržavaju vlada Švicarske i UNDP, pokrenulo grant shemu „unaprjeđenje poduzetničkih zona“.

Nakon potpisivanja ugovora, federalni ministar Halimović je rekao da to znači istinski doprinos zapošljavanju i investiranju u BiH i boljem poslovnom okruženju.

– Danas, kad nema velikih gospodarskih sistema, pokušavamo stvoriti poslovne zajednice koje u perspektivi mogu biti veliki subjekti – njegove su riječi.

Gradonačelnik Zenice Husein Smajlović rekao je da u BiH nedostaje poslovni ambijent za strane investicije.

– Ako želimo napredak BiH , treba mijenjati taj ambijent te jačati lokalne zajednice, što čini ovo federalno ministarstvo – rekao je Smajlović.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević rekao je da lokalni nivo mora funkcionirati i da su današnji ugovori put za potporu ulaganju kapitala i stvaranju radnih mjesta, a načelnik Općine Kreševo Radoje Vidović izrazio nadu da će razvitak poslovnih zona privući i strane investicije.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close