UG “Domovina”: „Ustroj, lična i materijalna formacija agresorskih snaga Bataljona Zimča“

UDRUŽENJE ZA OBILJEŽAVANJE ZNAČAJNIH DATUMA, DOGAĐAJA I LIČNOSTI IZ ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA 1992.–1995. I UNAPREĐENJE KULTURNOHISTORIJSKOG TURIZMA,

povodom Dana mjesnih zajednica Zimča, Kološići, Orašac i Moštre općine Visoko – 20. juna, u okviru tradicionalne kulturmo-sportsko-obrazovne manifestacije „Sjećanje na 20. juni ‘92.“,  organizira Okrugli sto u OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ u Donjem Moštru, 20. 06. 2013., sa početkom u 12 sati; tema: „Ustroj, lična i materijalna formacija agresorskih snaga Bataljona Zimča“. Cilj okruglog stola je sažet u sloganu „Istinom do pomirenja“.

Pristup je slobodan. Poželjno je prisustvo sudionika događaja na ovim prostorima iz 20. juna 1992. godine, a naročito komandira, komandanata jedinica TORBiH, predsjednika kriznih štabova, nosilaca vlasti, te profesora historije, i drugih građana.
Da prisustvuju u statusu gosta (po želji i učesnika, da se čuje i „druga strana“) ovim putem pozivamo gospodu: Savć Cvjetka, Velimirović Janka, Čebo Novicu, Vanovac Nenada , Perić Slavka, Dabić Živorada, Prtvar Spomenka,  Kapur Dragomira, Stojančević Milorada. (tel. za kontakte – 061/133-923).

P R E D S J E D N I K
Brigadir Armije RBiH
mr.sc. HASIB MUŠINBEGOVIĆ

Na ovom Okruglom stolu bit će prezentirani po prvi put dokumenti koji dokazuju pripremu Srba za rat, više od godinu dana prije nego je bilo tko u Visokom slutio da će do rata doći:
-Prvi dokument je datiran 5.4.1991. godine (oružije koje je došlo u Visoko, a po serijskim brojevima pronađeno u ovdašnjih mještana Srba – “lokalna jednica velikosrpskog agresora Bataljon Zimča”)
– SRPSKI Rejonski štab TO Zimča (dokument SDS-a)
– Treća četa Topuzovo polje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close