NogometSport

UEFA pravi novo takmičenje reprezentacija: BiH u drugoj jakosnoj grupi

I dok se klubovi bore za smanjivanje broja utakmica, a igrači trpe povrede zbog preforsiranosti i sve dužih putovanja – više u komercijalne nego takmičarske svrhe – Uefa je kompletirala prijedlog novog reprezentativnog takmičenja.

Liga nacija kreće u septembru 2018. i nadopunit će kvalifikacije za Euro 2020. godine! Kako će to izgledati?

Liga nacija sastojat će se od četiri jakosne divizije, svaka od kojih će imati četiri grupe, sa po tri ili četiri reprezentacije. Grupe će se popunjavati prema poretku na Uefinoj ljestvici 15. novembra 2017. Da se prave danas, BiH bi bila u drugoj, piše Goal.com.

Potom će četiri pobjednika svake skupine otići u viši rang, a četiri posljednja ispasti u niži. Četiri pobjednika prve grupe idu na Final Four koji će se igrati u junu 2019.

Utakmice Lige nacija igrat će se u septembru, oktobra i novembru 2018., kada je dvostruki reprezentativni termin. Pa će jednu utakmicu reprrezentacija igrati u kvalifikacijama za Euro, a drugu u Ligi nacija.

Što se tiče uticaja na kvalifikacije za Euro 2020., Liga nacija dat će četiri putnika. Tako da će iz svake kvalifikacijske skupine na EP ići prvi i drugi, a umjesto dosadašnje play offa, sada će ta mjesta popuniti pobjednici četiri skupine play-offa Lige nacija.

Svaka od četiri jakosne skupine daje četiri pobjednika pojedinih skupina u play-off, čije će se utakmice igrati po nokaut principu polufinala i finala, u martu 2020. Ukoliko je neka momčad već izborila Euro kroz kvalifikacije, mjesto će zauzeti iduća najbolja iz te grupe Lige nacija.

Liga nacija zapravo će zamijeniti dosadašnji princip prijateljskih utakmica, a malim nogometnim nacijama daje dodatnu mogućnost plasmana na EP. A velikima ostavlja dovoljno prostora i za prijateljske susrete protiv izvanevropskih reprezentacija, jer u prvoj jakosnoj skupini u svakoj su grupi po tri ekipe, a ne četiri.

A Uefa naglašava da te utakmice imaju više smisla, daju takmičarski naboj, za razliku od prijateljskih. Te uz to, pružaju nekog pobjednika, prvaka i u neparnim godinama.

Uefa dodaje i da to ne znači veći broj utakmica, da će se igrači klubovima čak vraćati ranije nego sada, a marketinška će prava, slično kao za Ligu prvaka, biti centralizirana, te će savezi imati stabilnije prihode.

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close