PolitikaRegion

Izvještaj “The Economista” za 2016: U BiH sve slabija demokratija

Ugledni londonski list napravio analizu

Bosna i Hercegovina se s indeksom 4,87 nalazi na katastrofalnom 101. mjestu kada je demokratija u pitanju i najlošije smo rangirani u regionu.

To je rezultat danas objavljenog najnovijeg izvještaja za 2016. godinu, uglednog britanskog lista “The Economist”, gdje je istočna Evropa zabilježila najveći pad demokratskih standarda od 2006. godine od kada “The Economist” mjeri indeks demokratije u svijetu.

U našem regionu nijedna zemlja nije rangirana kao potpuna demokratija, ali su svi po pitanju demokratije ispred nas.

Slovenija sa skorom od 7,51 zauzima 38. mjesto, Hrvatska je na 54. mjestu (skor 6,75), dok je Srbija 64. na listi od 167 zemalja.

I Albanija je sa skorom od 5,91 na 81. mjestu bolja od nas. Uostalom, kao i Crna Gora koja je sa 5,72 skorom na 85. mjestu.

Bosna i Hercegovina zahvaljujući ovim rezultatima je u donjoj polovici ukupne svjetske tablice, što je veliko razočaranje. Naša zemlja na toj skali pripada kategoriji  – demokratija s propustima. To znači da postoje postoje slabosti u mnogim aspektima demokratije, poput narušavanja medijskih sloboda, problema u upravljanju, nedovoljne političke kulture i niskog nivoa političkog učešća.

Na kraju još navedimo da su na vrhu liste Norveška, Island i Švedska, a na začelju očekivano Sjeverna Koreja, a neposredno ispred su Sirija i Čad.

Autor: A. SOKOLOVIĆ – avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close