Učenica iz Jajca odbila svjedodžbu jer na njoj stoji grb Herceg Bosne

Halima Hodžić maturirala je u gimnaziji “Nikola Šop“

Halima Hodžić maturirala je u jajačkoj gimnaziji “Nikola Šop“, a nakon mature uputila je žalbu školi jer se na njenoj svjedodžbi nalazio grb Herceg Bosne.

 

U žalbi stoji:

 

 

Srednjoj školi „Nikola Šop“ za neuredno i nevažeće izdavanje svjedočanstva o položenoj maturi i završenoj srednjoj školi.

 

Dana 20.06.2014. godine dobila sam svjedočanstvo o završenom četvrtom razredu opće gimnazije kao i o položenoj maturi, na čijoj se pozadini nalazi grb tzv. Države Herceg Bosne, koja nema svoj legalitet i koju ja smatram šovinističkom tvorevinom koju su nekada predvodili današnji, već međunarodnim sudom dokazni, ratni zločinci.
Mene, kao državljanku Bosne i Hercegovine takvi znaci vrijeđaju, i moje srednjoškolsko obrazovanje čine nevažećim, stoga zahtjevam uredno izdavanje svjedočanstva, na čijoj će se pozadini nalaziti grb Bosne i Hercegovine, nezavisne i međunarodno priznate države.

 

Primjerak ove žalbe je dostavila: Srednjoj školi Nikola Šop Jajce, Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK, Ministarstvu obrazovanja i kulture FBiH, Općinskom vijeću Jajce i Općinskom načelniku Jajca Edini Hozanu.

 

Reagirao načelnik Općine Jajce

 

Od svih gore navedenih reagirao je samo načelnik Općine Jajce Edin Hozan koji je školi uputio dopis. Hozan je naveo u dopisu da sve češće na adresu Općine su se žalili učenici i roditelji i osvrnuo se na Halimin slučaj.

 

“Nalazim za shodno da Vam ukažem na važnost problema koji bi, ukoliko ne poduzmete određene aktivnosti, mogao poprimiti neželjene razmjere. Podsjećam da djeca u Jajcu, bez obzira po kojem nastavnom planu se obrazuju, žive i uče u Bosni i Hercegovini. Zato insistiram da i dokumenti koji se izađu u Jajcu, pa i svakom drugom gradu, imaju validnost međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine “, istakao je u dopisu Edini Hozan.

Avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close