BiH neće popustiti Zagrebu, ne vjeruje u sankcije EU

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić uvjeren je da unatoč prijetnjama Europska unija njegovoj zemlji neće nametnuti kaznene mjere zbog odbijanja vlasti u Sarajevu da tehnički prilagode privremeni trgovinski sporazum s EU-om čime bi se omogućio bescarinski uvoz robe iz Hrvatske.

U intervjuu za Nezavisne novine Vasić je rekao da BiH ima instrumente kojima će se izboriti s pritiscima koji dolaze iz EU-a. Ako rezonira ekonomski, EU takvu odluku (o sankcijama) nikada neće donijeti jer oni uvoze puno više (u BiH) nego što mi izvozimo, konstatirao je Vasić.

Predsjednik VTK BiH zapravo je komentirao najavu povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Fülea da neće biti automatskog produljenja odluke o privilegiranom trgovinskom režimu s BiH, a ta odluka vrijedi do kraja 2015. godine.

BiH trenutačno koristi asimetrične trgovinske ustupke EU koji osiguravaju slobodan pristup proizvoda iz BiH tržištu Unije.

Europska komisija zatražila je da BiH svoj privremeni trgovinski sporazum s EU prilagodi tako da se on u cijelosti primjenjuje i na Hrvatsku koja je od 1. srpnja 2013. punopravna članica Unije.

Ulaskom u EU Hrvatska je prestala biti članicom CEFTA-e i time izgubila mogućnost bescarinskog izvoza u druge države članice CEFTA-e. EU traži da se Hrvatska tretira kao i sve druge članice EU te da se i na nju automaski primijene odredbe privremenoga trgovinskog sporazuma s BiH koji otvara mogućnost slobodnog uvoza u tu zemlju.

Vlasti u Sarajevu to odbijaju učiniti obrazloženjem kako bi bescarinski uvoz proizvoda iz Hrvatske ugrozio domaću poljoprivredu i proizvodnju hrane. Upozorenja što dolaze iz Bruxellesa predsjednik VTK BiH Vasić tumači kao pritisak iz Hrvatske.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close