U ZDK-u bratska raspodjela plijena: Tri partije uzimaju po ministarstvo

Na današnjoj sjednici Skupštine Zeničko-dobojskog kantona očekuje se izbor Muniba Huseinagića (SDP) za novog premijera. On bi do narednih izbora u oktobru 2014. trebao predvoditi manjinsku Vladu, u kojoj su osim lidera SDP-a još HDZBiH i NSRB. Radi se o trećoj rekonstrukciji Vlade u ovom mandatu.

Unutarpartijska rasprava

Iz SDP-a je saopšteno da su im politički prijatelji iz SBB-a, koji su najavili izlazak iz vlasti, te ostavke trojice svojih ministara, obećali podršku. Očekuju da neće biti problema u imenovanju novog premijera, ali i razrješenja ministra za promet i komunikacije Raifa Seferovića, koji je na zahtjev svoje partije (SDP) podnio ostavku.

Podjela plijena od tri mjesta SBB-a, kako nam je potvrđeno iz tri stranke koje će participirati u vlasti, biće bratska. Svako će dobiti po jedno dodatno ministarstvo.

– Tri stranke će se dogovoriti oko raspodjele mjesta. Svakome će pripasti po jedno dodatno ministarstvo. Kandidata SDP-a još nema. Tek smo otvorili unutarpartijsku raspravu. Znamo da će nam pripasti Ministarstvo za boračka pitanja. Ostalo ćemo dogovoriti sa partnerima, kazao nam je Mirsad Mešić, predsjednik KO SDP-a ZDK-a.

Ivo Tadić, zastupnik HDZ-a BiH u Skupštini ZDK-a, objasnio je da konkretni dogovori nisu još postignuti, te da su spremni biti dio parlamentarne većine, ali ne po svaku cijenu.

– Ukoliko SBB zvanično izađe, očekujemo da ćemo dobiti još jedno ministarstvo. Još nije bilo razgovora o tome koje bi to ministarstvo bilo, pošto zvanično ministri iz SBB-a nisu napustili Vladu. Bilo je nagovještaja da će sve biti završeno do kraja tjedna, ali mislim da će to potrajati nekih desetak – 15 dana, pojasnio je Tadić.

Rano za imena

Jasminka Fakić, povjerenik NSRB za ZDK, rekla je da ova partija očekuje dobijanje dodatnog ministarskog mjesta nakon izlaska trojice ministara iz SBB-a, te da je još rano govoriti o kandidatu i ministarstvu koje bi im trebalo pripasti.

Zavidovićanin Rifat Delić, ministar MUP-a ZDK-a, od utorka obavlja dužnost premijera do imenovanja čovjeka koji će dobiti povjerenje skupštinske većine.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close