Mahmut Alagić: Svaki kanton je država u državi

Realno je očekivati preispitivanje nadležnosti organa FBiH, a treba smanjiti nadležnost kantona i ojačati organe lokalne samouprave, kazao je u intervjuu za Oslobođenje Mahmut Alagić, predsjedavajući Ustavne komisije Predstavničkog doma PFBiH.

– Činjenica je da Ustav FBiH generira nefunkcionalnost i neefikasnost u djelovanju organa vlasti i široko omogućuje blokade i opstrukcije u donošenju odluka. Očekujem da predstojeća rješenja budu u skladu sa modernim demokratskim načelima i ljudskim pravima i slobodama. Istovremeno, smatram da reforma ne smije ugroziti integritet države BiH. Potrebno je, isto tako, ispoštovati uređenje koje neće biti na štetu naroda, uključujući i Ostale (nacionalne manjine i nacionalno neopredijeljene).

– Realno je očekivati da dođe do preispitivanja nadležnosti organa FBiH, kantona i organa lokalne samouprave, s tim što bi trebalo ojačati nadležnost Federacije BiH sa pitanjima kao što su zdravstvo, obrazovanje, nauka, ekologija i dr. Također, trebalo bi smanjiti nadležnost kantona i ojačati nadležnost organa lokalne samouprave. Realno je očekivati ukidanje funkcija predsjednika i potpredsjednika FBiH, zatim smanjenje broja zastupnika i delegata.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close