Kultura življenjaLifestyle

U svijetu se obilježava neslužbeni dan pušenja marihuane

20. april slavi slobodu

U svijetu se obilježava neslužbeni dan pušenja marihuane

Iako neslužbeno, 20. april je proglašen danom pušenja marihuane. Osim što okuplja ljude koji vole pušiti travu, taj dan slavi slobodu, tj. ponire u problem manjka slobode zbog zakonskih restrikcija prilikom korištenja te rekreativne supstance, kako smatraju njezini zagovornici – javlja Tportal

Historija tog neobičnog neslužbenog praznika malo je nejasna. Postoje mnoge teorije kako je do njega došlo, a jedna od njih je da je grupa srednjoškolaca u San Rafaelu u Kaliforniji početkom sedamdesetih počela koristiti broj 420 kao dio tajnog koda za pušenje marihuane.

Ta grupa tinejdžera sama je sebe nazivala Waldos, a 420 je bila šifra za vrijeme kad su se nalazili kod kipa Louisa Pasteura da bi pušili travu. Ubrzo se njihova šifra proširila, između ostalog zahvaljujući glazbi Jerryja Garcije i grupe The Grateful Dead.

Druga teorija kaže da se radi o policijskom radijskom kodu koji je značio da je pušenje marihuane u toku. Još jedna moguća teorija glasi da u mješavini koja se mota i puši postoji 420 hemijskih spojeva.

Bilo kako bilo, 420 pretvorio se u 20. april i postao neslužbeni dan pušenja marihuane – dan kada se širom svijeta okupljaju ljudi da bi zajedno zapalili travu i slavili slobodu ili razgovarali o tome kako je moguće da je u nekim zemljama, poput SAD-a, marihuana još uvijek protuzakonita bez obzira na to što je koristi više od milijun Amerikanaca.

Zahvaljujući administraciji trenutnog američkog predsjednika Baracka Obame, u SAD-u je legaliziranje korištenja marihuane u medicinske svrhe ponovo krenulo naprijed. Radi se i na smanjenju progona onih koji koriste ili uzgajaju marihuanu u te svrhe.

Od 50 federalnih država, 13 ih već regulira ‘medicinsku marihuanu’. Kalifornijski državni ravnatelj Saveza za odluke o drogama Stephen Gutwillig smatra da je vrijeme da se prestane sa smiješnom prohibicijom trave i da se počne oporezivati tržište teško 14 milijardi dolara

Svjetski marš za marihuanu održat će se u više od 544 grada u 54 države 2. maja s ciljem isticanja medicinske i duhovne vrijednosti te biljke. Organizator tog događaja je Irvin Dana Beal – veteran borbe za legalizaciju marihuane – koji vjeruje da bi novac koji se troši na sudske procese vezane uz korištenje trave bio bolje potrošen u obrazovanju i zdravstvenoj njezi.

Diskusija o legalizaciji marihuane nastavlja se širom svijeta, a milioni pušača trave danas su zapalili da bi se uključili u borbu za ukidanje prohibicije koja im oduzima pravo da rade što žele sa svojim tijelom, bez straha od državnog uplitanja – zaključuje Tportal.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close