BiHIntervjuM plusPolitika

U sukobu domaćih i evropskih tema ne smiju stradati evropske

Denis Zvizdić za TV1

U sukobu domaćih i evropskih tema ne smiju stradati evropske

Upitnik je najobuhvatniji dokument, ništa prije ni poslije neće biti toliko složeno. Mi kao nosioci vlasti ćemo paralaleno s tim raditi na brojnim drugim projektima, na provođenju reformske agende, poboljšanju poslovnog okruženja ali to su drugi procesi koje moramo razdvojiti. Čini se da političari miksaju domaće i evropske teme a tu se bojim da će nastradati evropske teme. istakao je za TV1, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

TV1: Konačno smo dočekali upitnik. Šta je sad najveći izazov za Vijeće ministara?

ZVIZDIĆ: Vijeće ministara je u zadnje dvije godine uložilo ogroman napor da radi na pitanjima evropskih integracija. Prije dvije godine ovaj momenat dobivanja upitnika je izgledao utopijski. Ovo je jedan od najvažnijih datuma na putu BiH ka EU to je izuzetno važan događaj jer upitnik je nasloženiji dokument koji je BiH dobila i koji će dobiti od EU. Najveći izazov je održavanje pozitivnog političkog ambijenta u pripremi za rad na upitniku. Kada bi sva pitanja ovisila o Vijeću ministra ja bih sada mogao dati garancije da bi Vijeće ministara to završilo za dva ili tri mjeseca ali ovisi i o drugim nivoima vlasti, ali mi ćemo uspjeti da to uradimo u narednih 6 mjeseci. Ako se političke razmirice budu negativno održavale onda naravno ima dojam bojazni u vezi rada na upitniku.

TV1: Je li to znači da očekujete opstrukcije?

ZVIZDIĆ: Očekujem razumjevanja i poznavanje suštine upitnika. Ovih dana sam čuo od onih koji pretenduju da to jako dobro poznaju da pitanja treba popuniti. To nisu pitanja za vozački ispit nego je riječ o pitanjima koja zahtjevaju detaljne odgovore. Osim toga svjedočimo tome da mi sami sebi dajemo nove uvjete, sami govorimo da ne možemo dobiti kandidatski status bez Sejdić – Finci, bez zatvaranje OHR-a i izbacivanja stranih sudija iz Ustavnog suda.

TV1: OHR nije uvjet?!

ZVIZDIĆ: Ne.

TV1: Implementacija odluke Sejdić- Finci nije uvjet?

ZVIZDIĆ: Ne. Jedini uvjet jeste da odgovorimo profesionalno i stručno na način koji će biti prihvatljiv za Evropsku komisiju.

TV1: Iz kojeg onda razloga politički lideri postavljaju uvjete poput teritorijalne reorganizacije BiH?

ZVIZDIĆ: Zato što misle da će ta pitanja  rješiti na način da će uvjetovati EU put BiH a zbog važnosti tog puta da će ta pitanja biti rješena. Moramo se jasno opredjeliti za EU integracije a one znače vladavine prava i pravičnosti. Svi su deklarativno opredjeljeni. Da li su istinski opredjeljeni to će pokazati naredna godina koja će za to biti pravi test.

zvizdic3

TV1: Kako onda komentirate Dodikov stav da priče o upitniku nema dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu?

ZVIZDIĆ: To je dobar primjer onoga što sam maloprije kazao. Određena pitanja na način da se uvjetuju daljim napretkom na EU putu. Miješa se ulje i voda. To su dva odvojena procesa. Ako lideri žele set nekih pitanja za koja misle da su važna za BiH staviti na dnevni red to je sasvim uredu, ali nema konekcije između tih pitanja i onoga što u ovom treutku sada radimo. Upitnik je najobuhvatniji dokument, ništa prije ni poslije neće biti toliko složeno. Mi kao nosioci vlasti ćemo paralaleno s tim raditi na brojnim drugim projektima, na provođenju reformske agende, poboljšanju poslovnog okruženja ali to su drugi procesi koje moramo razdvojiti. Čini se da političari miksaju domaće i evropske teme a tu se bojim da će nastradati evropske teme.

TV1: Kako je onda biti na čelu na čelu državne institucije Vijeća ministara i raditi u ovakvom političkom ambijentu?

ZVIZDIĆ: U Vijeću ministara jako dobro i mislim da je ono matica kako bi trebalo da se ponašaju sve druge institucije i nivoi vlasti. Imamo kvalitetne odnose i oni su bazirani prije svega na međuljudskim odnosima i na spremnosti da jedni druge slušamo; Da čujemo argumente i da donesemo odluke na bazi najsnažnijih argumenata. Odnosi u Vijeću ministara su vrlo konstruktivni i mogu kazati da redovno realiziramo sve naše obaveze i iz domaćeg plana i obaveze na putu EU integracija. Moram reći da su 2015 i 2016.godina su dvije najuspješnije godine na EU putu. Prošle godine je stupio na snagu SSP, usvojili smo Reformsku agendu a ovdje godine predali zahtjev, ispunilo protokol SSP-a, mehanizam koordinacije. 20 septembra je primljena aplikacija i sada dobivamo upitnik što je ozbiljan iskorak u odnosu na blokade koje smo zatekli. Dakle odnosi su jako dobri i mogu biti primjer ponašanja.

TV1: Hoće li neko odgovarati ukoliko ne dobijemo kandidatski status naredne godine?

ZVIZDIĆ: Važniji je kvalitet odgovora nego brzina. Treba odgovarati svako u sklopu svojih nadležnosti koje ima. Ovo ne mogu uraditi vlade same. U proces će biti uključen i NVO sektor, mediji, akademska zajednica. Ako svi ne podrže mjere onda je teško realizirati sve ciljeve. Ja sam za to da u određenim vremenskim intervalima vršimo provjeru i pozivamo na odgovornost one koji ne izvršavaju svoje obaveze. Ja sam prvi spreman da ponesem dio odgovornosti koji je u sklopu nadležnosti Vijeća ministara.

TV1: Postoje kritike od strane opozicije i ekonomskih analitičara u vezi s tim da se ne osjećaju posljedice provođenja reformi i reformske agende, da pogotovo privatni sektor to ne osjeća. Kako komentirate to?

ZVIZDIĆ: Obzirom na činjenicu da su svi vitalni ekonomski parametri u porastu mislim da svi segmetni društva počinju osjećati prve pozitivne efekte od provođenje mjera u zadnjih 18 mjeseci. To naravno još nije dovoljno. Činjenica je da je posao dobilo nekoliko desetina hiljada nezaposlenih osoba u BiH nije dovoljan nivou u odnosu na broj nezaposlenih. Jako je važno da su napravljeni temelji na kojima se sada zida jedan ozbiljan sistem koji će promjeniti matricu ranijeg ponašanja iz bivše države i ojačat će se sistemi koji će biti u saglasnosti sa onim što su vladajući sistemi u EU. To znači mnogo kvalitetnije poslovno okruženje, jasna pravila igre, i to znači sigrunost za ulaganje jer nijedan strani investitor neće doći ako nije potpuno u ekonomskom smislu zaštićen. To su najvažniji aspekti realizacije mjera iz ekonomske reformske agende a veliki dio tih mjera je realiziran u jednom kondezovanom vremenskom periodu. Stavovi međunarodnih finansijskih institucija govore o vrlo primjetnoj realizaciji i nastojanjima vlasti da poboljšaju uvjete. To još uvijek nije dovoljno da bi se moglo reći da je svaki građanin ili svaka kompanija zbog toga napredovala.

zvizdic2

TV1: Ko je odgovoran zato što nemamo poljoprivrednu strategiju?

ZVIZDIĆ: Odgovorna je vještački kreirana priča o prenosu nadležnosti koja je dominantna u svim drugim oblastima. Neselektivno se pristupa tome pitanju i skoro pa je u BiH svako pitanje oa i činjenica o kvaliteti zraka, postalo pitanje o prenosu nadležnosti. Stvorena je jedna vrsta magle u kojoj se ne može do kraja raspoznati koje su krajnje namjere ali kada govorimo o toj strategiji i strategijama koje moramo donijeti kao što su one iz erergetike i zaštite okoliša i Vijeće ministara je spremno da postigne kompromis za dio tih strategija. Nije mi jasno zašto institicije iz RS-a ne pristaju na usvajanje cjelodržavnih strategija iako su svjesni da na godišnjem nivou gubimo više desetina miliona eura a istovremeno se poljoprivrednici bune da nemaju kvalitetne uslove za proizvodnju.

TV1: Da li će  odgovore na 3000 pitanja politička nezrelost u stalnom potenciraju prenosa nadležnosti biti jedna od glavnih kočinica na EU putu?

ZVIZDIĆ: Sasvim sigurno da hoće. Pogodili ste suštini i to je najveća bojazan koju ja imam i ona je povezana sa političkih okolnostima koje se stalno vraćaju na pitanje ustavnih nadležnosti. Vijeće ministara je usvojilo 2500 odluka a naša namjera nikada nije bila da preuzimamo bilo koju nadležnost zašto ustavno mi nismo ovlašteni. Neki koji ne žele da imamo bilo šta zajedničko, njihova priča ide upravo preko toga i zaustavljanja prenosa nadležnosti ali EU kaže da se prema njoj mora govoriti jednim glasom. Naš odgovor mora biti zajednički i objedinjen.

TV1: Kada se može očekivati susret Vijaća ministara i Vlade Srbije?

ZVIZDIĆ: Već u prvom kvartalu naredne godine. Biće to prilika da analiziramo ono šta se uradilo od prošlog sastanka. S druge strane,nalazimo se u pripremnoj fazi, kreiramo dnevni red i teme za zajedničku sjednicu sa Vladom Hrvatske.

TV1: Kako komentirate posljednje istupe hrvatske predsjednice?

ZVIZDIĆ: Izjave koje imaju intencije da emancipiraju jednu državu ili narod su prilično neobičajne ali političari su prolazne ličnosti. Trajne činjenice su naši susjedi tako da ne postoji nijedna osoba koja može trajno ugroziti odnose između BiH i njenih susjeda. Mislim da te dnevno-političke izjave treba izbjegavati jer prijatelj prijatelja savjetuje, a ako treba i kritikuje i mislim da je to najbolja formula za naše odnose.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close