BiHPrivreda

Analiza DEP-a: Usporavanje ekonomskih aktivnosti u trećem kvartalu

Dostupni kratkoročni indikatori ne ukazuju na napredak po pitanju kretanja ekonomske aktivnosti u periodu juli‐avgust 2016. godine, a nakon usporavanja ekonomskog rasta sa 1,9% u prvom na 1,4% u drugom tromjesečju u poređenju sa istim periodom prethodne godine, navodi se u makroekonomskoj analizi Direkcije za ekonomsko planiranje.

Zapravo pokazatelji poput robnog izvoza i uvoza, te industrijske proizvodnje ukazuju na moguće daljnje usporavanje.
Tako je robni izvoz nakon nominalne stope od 2,9% u prvom polugodištu, tokom perioda juli‐avgust stagnirao na godišnjem nivou sa stopom od 0,1%. Ovo je bilo praćeno usporenjem, u velikoj mjeri izvozno orijentisane, industrijske proizvodnje sa godišnje stope od 4,6% u prvom polugodištu na svega 1,4% rasta (g/g) u prva dva mjeseca trećeg kvartala.

Robni uvoz takođe bilježi nominalni pad od 3,4% tokom dva mjeseca trećeg tromjesečja u odnosu na isti period lani kao rezultat pada izvoza ne računajući električnu energiju od 1,6% (obzirom da izvoz el. energije ne zahtijeva značajno
povećanje uvoza), slabljenja domaće tražnje i pada uvoznih cijena.

Ipak, čini se da rast domaće tražnje nije značajnije dodatno oslabljen u trećem tromjesečju obzirom da je nominalni rast uvoza kapitalnih dobara od 3%, te dobara široke potrošnje od približno 4% (g/g) u periodu juli‐avgust bio tek neznatno ispod godišnjih stopa u drugom tromjesečju (a iznad stopa polugodišta).

U isto vrijeme, rast PDV prihoda (na osnovu poreskih prijava) kao indikatora finalne potrošnje od 1,8% u prva dva mjeseca trećeg tromjesečja je bio nešto veći u odnosu na stopu iz drugog kvartala, ali još uvijek ispod polugodišnje stope.

Pomenuti indikatori uz relativno visoku osnovicu iz trećeg kvartala prethodne godine (kada je zabilježen značajan ekonomski rast od 4% na godišnjem nivou) ne ukazuju na moguće jačanje ekonomske aktivnosti u trećem tromjesečju 2016. godine u odnosu na prethodni kvartal, a posebno u odnosu na stope iz prethodne godine, navodi se u analizi.

Indikator

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close