Dogodilo se na današnji dan – 8. juni

1992 – Vođena bitka za Žuč, za vrijeme opsade Sarajeva
Branioci Sarajeva su 8. juna 1992. godine u žestokom okršaju na brdu Žuč oslobodili vrh Orlić i širi lokalitet prema Volujku i Krstacu, te naseljima Smiljevići i Zabrđe.

Zaplijenjene značajne količine naoružanja i municije, vojne opreme i sanitetskog materijala. Radi se o bici kojom su potvrđeni rezultati “Pofalićke bitke“, te osigurana i učvršćena komunikacija s braniocima s područja Vogošće, odnosno naselja Ugorsko, Bušće i Kobilja Glava.

Nakon osvajanja Orlića zauzete su i Kota 850., Vis i Golo brdo, odakle su četnici svakodnevno, najvećim kalibarima ubijali Sarajevo, koje su 1425. dana držali pod opsadom.
“Podjelili smo se u diverzantske grupe. Samo tako mogli smo ih iznenaditi. Ali, nakon dogovora, pala je granata.  Sedam boraca je ranjeno, a medu njima i moj brat. Oni koji su ostali čitavi, sporazumjeli su se pogledom. Niko nas nije mogao zaustaviti. Puzali smo do samih rovova, a onda ustali. Bacili smo bombe i potrčali. Četnici su zapucali, ali kada su vidjeli da im se približavamo, počeli su se komešati. Mi smo trčali prema vrhu, a četnici su ostavljali oružje i bježali. Spašavali su glave. Mi se nismo bojali i to je prevagnulo. Za samo tri sahata, oslobodili smo čitat teren. Za mnoge borce ovo je još san , ali tako je bilo. “Izjava Nijaza Grebovica.

Događaji:
1786. – U Njujorku je prodat prvi komercijalno napravljen sladoled. Inače, sladoled je poslastica porijeklom sa istoka; ideju o pravljenju sladoleda je odatle čuveni mletački istraživač prenio u Evropu, a kasnije je u SAD-u otvorena prva fabrika za proizvodnju sladoleda.

1824. – Noah Cushing iz Kvebeka patentirao je veš mašinu.
1889. – U Los Anđelesu je počela sa radom prva žičara.

Rođeni:
1810 – Robert Schumann, njemački kompozitor
1868 – Frank Lloyd Wright, američki arhitekt
1886 – Abdurezak Hifzi Bjelavac, bosanski književnik i novinar
1908 – Margherita Carosio, italijanska sopranistica
1925 – Barbara Bush, bivša američka First Lady
1940 – Nancy Sinatra, američka pjevačica
1953 – Ivo Sanader, hrvatski političar i državnik
1955 – Tim Berners-Lee, izumitelj World Wide Web-a
1960 – Mick Hucknall, britanski kantautor (Simply Red)
1967 – Jasmin Tabatabai, njemačka glumica
1973 – Lexa Doig, kanadska glumica
1975 – Shilpa Shetty, indijska glumica
1984 – Andrea Casiraghi, najstariji sin princeze Caroline od Monaka i Stefana Casiraghija

Umrli:

1492 – Elizabeth Woodville, engleska kraljica
1845 – Andrew Jackson, američki vojskovođa, političar i državnik
2008 – Šaban Bajramović

8. juni (lipanj) (8.6.) je 159. dan godine po gregorijanskom kalendaru (160. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 206 dana.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close