BiHPolitika

BiH nije prijetnja nego rješenje za deradikalizaciju u Evropi

Goran Kovačević za TV1

BiH nije prijetnja nego rješenje za deradikalizaciju u Evropi

BiH sa aspekta sigurnosti nije prijetna po Hrvatsku ni za bilo koju državu i ja to odgovorno tvrdim na osnovu svojih analiza o sigurnosnim studijama, rekao je za TV1 profesor na Fakultetu za kriminalistiku i kriminologiju Goran Kovačević.

On dodaje da egzistira opasnost Hrvatske po BiH jer postoje elementi koji ukazuju na agresivne elemente hrvatske politike koji se mogu shvatiti kao opasnost po sigurnost ove države.

“BiH nije niti baza ISIL-a niti ruska enklava za djelovanje protiv EU”, kaže Kovačević

“Krijući se iza EU kao paravana Hrvatska nastoji ostvariti neke druge ciljeve. Izvjesno je da će se destiti presuda Priliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvati, gdje se direktno vrh Hrvatske države zajedno sa HZ HB dovodi u vezi sa planiranjem rata u BiH”, kaže Kovačević..

On podsjeća da je i Radovan Karadžić svoju odbranu zasnivao na tome da se on borio protiv islamskog radikalizma a sada to slušamo od hrvatske predsjednice, gdje se govori da se Bošnjaci radikaliziraju do te mjere da se pretvaraju u bazu ISIL-a, a tu Hrvatska mora da djeluje kao neka moralna vertikala.

Kovačević je mišljenja da Bošnjaci u BiH skoro da ne postoje kao politički subjekt . Ne postoji nikakav odgovor na diplomatski pritisak, tvrdi on.

“Hrvatskoj ne odgovara da u EU postoji država koja ima većinsko muslimanskog stanovništvo i 600 godina islama a ta država je rješenje problema koje sada EU ima sa emigrantima koji su većinom muslimani”, kaže Kovačević.

Oni se žele nametnuti kao oni koji evropejiziraju a to ne mogu postići ako imaju nestabilnu BiH,koja je rješenje za deradikalizaciju muslimana širom Evrope, zaključio je Kovačević.

(Vijesti.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close