U Strazburu godišnje 500 tužbi protiv BiH

Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu godišnje bude podneseno u prosjeku 500 tužbi protiv BiH, a država je dosad na osnovu presuda ovog suda isplatila oko 3,65 miliona maraka.

Potvrdila je ovo “Nezavisnim” Monika Mijić, pravni zastupnik Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Tužbe se u najvećoj mjeri odnose na neizvršenje presuda domaćih sudova kojima se dosuđuje naknada ratne štete. Tužbe se odnose i na nestale osobe, protjerivanje stranaca, na povrat stare devizne štednje u Ljubljanskoj banci i Invest banci, povrat vojnih stanova, diskriminaciju u vezi s nemogućnošću kandidiranja za člana Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, te na pristup sudu”, naglašava Mijićeva.

Prema njenim riječima, u prvoj polovini prošle godine pred Sudom u Strazburu bilo je oko 1.500 tužbi protiv BiH, a podatak za čitavu 2013. godinu biće poznat iduće sedmice, kada Sud objavljuje svoju godišnju statistiku.

Pravni stručnjaci podsjećaju da se građani Evropskom sudu za ljudska prava mogu obratiti tek kada iscrpe sva domaća pravna sredstva, uključujući i Ustavni sud BiH, te ocjenjuju da previše predmeta završi u Strazburu.

Komentarišući brojke o tužbama protiv BiH, Kasim Trnka, eksperat za ustavno pravo, kaže da su one velike i da je otežavajuće to što su nastale u relativno kratkom periodu.

“Iz BiH je zaista u Strazbur otišao veliki broj zahtjeva. Sa druge strane, to je pokazatelj da u BiH postoje masovna i masivna kršenja ljudskih sloboda i prava, a da, nažalost, domaće pravosuđe nije efikasno u ostvarivanju tih prava”, naglašava Trnka.

On pritom ocjenjuje da Sud u Strazburu u velikom broju slučajeva prihvata navode apelanata iz BiH, što, kako dodaje, pokazuje da domaće pravosuđe još nije steklo ozbiljan pristup primjeni evropskih standara, pa to vrlo često bude korigovano u Strazburu.

Sličnog je stava i Vehid Šehić, pravni ekspert, koji očekuje da će ubuduće biti još više tužbi protiv BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

“Broj od 500 tužbi godišnje pokazuje da se u BiH masovno krše temeljna ljudska prava. U narednom periodu treba očekivati sve veći broj tih tužbi, zato što mi kao građani ove države nismo stvorili ni ustavne pretpostavke za jednakopravnost i pravnu sigurnost. Jedino ko omogućuje pravnu sigurnost, odnosno jednake šanse za sve građane BiH, u ovom trenutku je, nažalost, Evropski sud za ljudska prava”, naglašava Šehić.

Dostupne informacije pokazuju da BiH, u poređenju s ostalim državama u regionu, ima prilično nepovoljne brojke koje se odnose na tužbe pred Sudom u Strazburu.

Na primjer, pred tim sudom u decembru prošle godine su se nalazile 1.063 tužbe protiv Crne Gore. Takođe, taj sud je zaprimio od janaura do oktobra prošle godine tek 118 novih predmeta protiv Hrvatske.

Međutim, rekorder svakako nije BiH, već Srbija, protiv koje je sredinom prošle godine u Strazburu vođeno oko 11.500 postupaka.

Kada je BiH u pitanju, najaktuelnija presuda donesena u Strazburu je ona u predmetu “Sejdić i Finci”, a Dervo Sejdić i Jakob Finci, apelanti pred Evropskim sudom za ljudska prava, nedavno su kazali da smatraju da od rješavanja tog pitanja u BiH ne može biti ništa dok se predmet ne vrati tamo gdje mu je i mjesto – na pravni umjesto na politički teren.

11.500

postupaka sredinom 2013. vođeno protiv Srbije

1.063

tužbe na kraju prošle godine protiv Crne Gore

118

novih predmeta protiv Hrvatske do oktobra 2013.

 

(nezavisne.com)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close