U sjedištu Kantona prezentaciju o obveznicama održala Sarajevska berza

Na inicijativu Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas je u sjedištu Kantona održana prezentacija na temu: “Obveznice kao alternativan način finansiranja infrastrukturnih projekata na području općina i Kantona“.

Prezentaciju, na koju su, osim članova Vlade i Skupštine Kantona pozvani  i općinski  načelnici i predsjedavajući Općinskih vijeća, održala je uprava Sarajevske berze (SASE). U uvodnom obraćanju, dr. Tarik Kurbegović, direktor Sarajevske berze zahvalio je na pozivu da djelatnici SASE-a upoznaju općinske i kantonalne dužnosnike sa mogućnostima koje nudi berza, ali i projektima koji se putem obveznica mogu uspješno realizirati. On je zatim prezentirao osnove rada sa obveznicama, potencijalima koji su u našoj zemlji još uvijek nažalost neiskorišteni te kako općinske ili municipalne obveznice korisno upotrijebiti kao vrstu kapitala za realizaciju projekata od općinskog ili kantonalnog značaja.

-Tržište kapitala je u našoj zemlji zanemareno. Potencijal ovog tržišta se ni izbliza dovoljno ne koristi, a najviše na štetu onih koji mogu imati najveću korist od toga a to su građani naše zemlje. S druge strane, berza je za mnoge samo mjesto gdje se trguje dionicama, a tržišna ekonomija kojoj kao zemlja težimo vodi ka razbijanju monopola banaka kao većinskih vlasnika kapitala, kazao je između ostalog direktor Sarajevske berze.

U nastavku prezentacije, djelatnici SASE-a, Almir Mirica i Feđa Krivošić govorili su o načinima rada s obveznicama, šta one znače za postojeću tržišnu ekonomiju te kako korištenjem municipalnih obveznica,ne samo ova već i buduće generacije mogu imati velike koristi. S obzirom na postojeće probleme u punjenju budžeta ne samo ovog već i drugih kantona, pa i Federacije BiH, te nemogućnosti redovnog finansiranja infrastrukturnih projekata u općinama, ova prezentacija bila je izuzetno korisna jer je ponudila jedan novi i svjež pristup rješavanju problema u izvorima finansiranja ovakvih projekata.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close