U Rudniku Kakanj u funkciji novo široko čelo

U jami „Seoce“ Rudnika „Kakanj“, počela je prije tri dana eksploatacija uglja u novom otkopnom polju, za koje je izvršen remont rudarske mehanizacije vrijedan oko pola miliona maraka.

Novo otkopno polje u dubinskom ugljenom sloju jame „Seoce“ pripremano je tokom prošle godine i njegova ukupna dužina je 625 metara.
Uz mjesečno napredovanje na eksplotaciji uglja od 46 metara, sa ovog kapaciteta očekuje se sigurna i stabilna proizvodnja uglja u narednih 14 mjeseci. Za to vrijeme, iz ovog otkopnog polja, treba biti proizvedeno 322 hiljade tona uglja.
Direktor Rudnika „Kakanj“ Mirsad Jašarspahić kaže da je novo otkopno polje zajedno sa kvalitetno remontovanom opremom, rezultat dobro planiranog i stručno vođenog posla:
– Na vrijeme smo pripremili tehničke i finansijske pretpostavke za otvaranje novog otkopnog polja i remont kompleksne rudarske mehanizacije. Realizacijom ovog projekta, u rekordnom vremenu, još jednom je potvrđena dobra organiziranost i sinhronizavano timsko djelovanje stručnjaka i radnika različitih profila u našem Rudniku. Proizvodnja iz novog otkopnog polja treba rezultirati boljim kvalitetom uglja i planiranim ekonomskim efektima.
Na Pogonu „Održavanje“ izvršen je generalni ramont otkopne mašine, remont 200 hidrauličnih nosećih stupaca, te sklopova za grabuljasti i trakasti transporter. Za izradu novih elemenata podgrade utrošeno je oko 25 tona željeza.Vrijednost obavljenog remonta je oko 450 hiljada maraka, dok bi to isto na našem tržištu, u režiji nekog trećeg izvođača koštalo preko milion maraka.
Upravnik Pogona Održavanje Rešad Merdić, ističe podizanje efikasnosti remontovane opreme i uštede:
– Na ovaj način smo uštedili značajna sredstva, a posao odradili kvalitetno. Povećali smo efikasnost i vrijednost dotrajale opreme koja je stara 30 godina. Značajno smo produžili njen upotrebni vijek – saopćeno je iz RMU Kakanj.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close