Zaduženje od 15 miliona KM za spas imovine u Pločama?

U Vladi Federacije održan je sastanak nadležnog ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Erdala Trhulja s predstavnicima Deltagripa i Uprave Terminala Federacije, koji su pod stečajem. Sastanak je održan s ciljem zaštite imovine Federacije, s obzirom na to da 5. marta ističe rok do kojeg Naftni terminali trebaju platiti dug prema londonskom Deltagripu.
Predsjednik Uprave Naftnih terminala Federacije u Pločama Nikola Štula kaže da je vrijednost imovine koju Federacija posjeduje u Pločama prevelika da bi entitetska vlada od nje odustala. Po svaku cijenu će je odbraniti, tvrdi on. A ta cijena je 15 miliona maraka komercijalnog kredita, koji je moguće rješenje za deblokadu računa i isplatu sredstava po presudi Arbitražnog suda Međunarodne trgovinske komore iz Pariza. Prema njoj, Naftni terminali Ploče britanskom Deltagripu moraju platiti 11 miliona maraka, još četiri miliona maraka od Terminala potražuju drugi povjerioci.
Za dobijanje kredita nužna je garancija Federacije, a Terminali bi dug mogli otplatiti za pet godina. Ukoliko se kredit ne osigura, prema riječima direktora Terminala Federacije Rasima Kadića, uslijedit će neizvjesnost i mogući stečaj s posljedicama koje je sada teško i predvjeti.
Zašto se čekao zadnji čas za spas imovine Federacije vrijedne 300 miliona eura?
Resorni ministar Trhulj kaže da će tražiti odgovorne jer se, kako kaže, čak od aprila nisu poduzimale nikakve mjere za spas Terminala u Pločama.
Da li će problem zaista biti riješen do 5. marta, kada će na Dubrovačkom sudu biti održana rasprava o pokretanju predstečajnog ili stečajnog postupka NTF-a još je neizvjesno.
Samo su dvije mogućnosti – stečaj ili spas u zadnji čas.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close